Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Här har jag samlat samtliga skäl för att rösta på Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas valfilm är en kopia av en ölfilm och en hyllning till 1994.
Foto: SD/Pripps/Expressen TV

Det är nu man vill tuta i luren och säga allt det där man har legat och tryckt på hela sommaren medan Europa brinner, kriget dödar barn, hettan dödar resten, floderna torkar ut och det ändå på något vis är mest synd om alla svenskar som står och gråter ”vid pump”.

Men rösta ni på Sverigedemokraterna 11 september, det är ju ett datum förknippat med katastrofer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På sommarstället i Roslagen har vi en näverlur, ett arvegods som fungerar som prydnad. Men att då och då, särskilt när någon i gäststugan sovit väl länge, tuta i denna lur är för mig en sann glädje, nästan en njutning. Jag kan till och med gå ännu längre: om jag gör en lista över saker som inte varit alltför jäkliga under min tillvaro här på jorden skulle tutandet få en hedersplats.

För att få folk att vakna krävs en näverlur. I denna anda: här har jag samlat samtliga skäl för att rösta på SD.

Vi börjar med valfilmen, en kopia av en ölreklam från 1994. Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna, säger att ”hela vår valrörelse är egentligen någon form av hommage till 1994”. Då undrar man vad som var som himla fint med 1994. Vad längtar SD tillbaka till?

Kanske minns och njuter SD av folkomröstningen 1994?

Drömmer partiet om 1994 års arbetslöshet på 10,6 procent, en av de värsta siffrorna sedan 1970-talet? Eller trånar Jimmie Åkesson efter att vi ska komma upp till 1,21 fall av dödligt våld per 100 000 invånare, en siffra högre än någon annan de senaste två decennierna?

Det vore märkligt. Kanske minns och njuter SD av folkomröstningen 1994 då svenskarna röstade ja till EU? Eller att Socialdemokraterna fick 45,3 procent i riksdagsvalet och SD endast 0,25 procent ? Knappast.

Jag har svårt att tänka mig att SD vill hylla 1994 års riksdagsbeslut som godkänner registrerat partnerskap för homosexuella par. Men vem vet?  Val/ölfilmen ger inget facit.

Vill du lägga din röst på en riksdagskandidat som skickar filmer av sin penis?

Men om du i nådens år 2022 vill ge din support till 214 politiker som gett uttryck för nazism eller rasism, varit medlemmar i nazistgäng, dömts för hets mot folkgrupp eller misshandel med rasistiska motiv, förtroendevalda som på nazistiska nätforum formulerar hat mot invandrare och flyktingar? Vill du stödja en finansministerkandidat som tycker det är jätteroligt att härma en rassenasse som sparkar på döda får och när sparken når de döda kropparna kallar dem judar och dessutom gör det på tyska? I så fall – rösta på SD.

Har du en politisk dröm om att Sverige äntligen ska få en justitieminister som hånfullt uppmanar människor som flytt hit från förtrycket i talibanstyrda Afghanistan att åka enkel resa med tunnelbana tillbaka till Kabul? Längtar du efter en justitieminister som i klassföraktets namn ser städning av toaletter som en ”statusnedbrytande” och ”förminskande” form av ”samhällstjänst”, som han vill att barn - typ nioåringar – ska kunna ”skamstraffas” med? Då är SD ditt parti.

Vill du lägga din röst på en riksdagskandidat som skickar filmer av sin penis till unga kvinnliga kolleger, avslöjas, hoppar av – men står kvar på valsedlarna 11 september? Vill du stötta ett parti med fundament i rasistisk ideologi – minst var tredje grundare var nazist eller fascist enligt partiets egen ”vitbok” – och fortfarande drar till sig mängder av politiker som hyllar nazism? Rösta då för all del på SD.

Ni andra som tycker det här verkar stolligt och farligt för att det på allvar drabbar människor gör bäst i att rösta på något annat parti. Men rösta. Tut i luren.

Kopierar klassiska reklam • ”Hade hoppats de gillat det”