Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

SD får en hjälpande hand av romerna

När Jimmie Åkessons turnébuss är nära att krocka med en Ica-skylt på den trånga gågatan i Arboga får föraren hjälp av två romska kvinnor som ropar, pekar och varnar honom.Foto: Robban Andersson
Åkesson pratar med en väljare på torget.Foto: Robban Andersson
Jimmie Åkesson, SD.Foto: Robban Andersson

ARBOGA-ESKILSTUNA. När Jimmie Åkessons turnébuss är nära att krocka med en Ica-skylt på den trånga gågatan i Arboga får föraren hjälp av två romska kvinnor som ropar, pekar och varnar honom.

Ibland kan även Sverigedemokraterna behöva en utsträckt hand.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På gemytliga Nytorget i Arboga har samlats en mängd pensionärer, de flesta tycks gilla både SD och den mjukglass som säljs intill Jimmie Åkessons valscen. Skohandlaren är inte alls lika glad, och tvingar SD:s valarbetare att flytta den högtalare som ställts framför ingången till hans butik.

Inne i skobutiken upptäcker jag att här går att köpa den bruna gympadojan Svea, men det är säkert bara en slump.

Längre bort på gågatan sitter en romsk tiggare och jag ger honom de två femkronor jag hittar i fickan. Närmare Nytorget står två romska kvinnor med sina små barn, och när SD-bussen med partiets valslogan "Förändring – på riktigt" sakta glider fram i det trånga utrymmet backar de mot väggen till livsmedelsbutiken.

Därför blir det också ironiskt nog just de två som räddar SD från att krocka med Ica-skylten som hänger ned från taket. När bussen gör ett nytt försök är det Jörgen Fogelklou, Jimmie Åkessons parhäst på valmötena, som skrikande lyckas varna bussföraren för skylten.


På Bibliotekstorget i Eskilstuna
någon timme senare är stämningen mer konfronterande. Flera hundra är på plats, ett stort gäng demonstranter vänder ryggen till Jimmie Åkesson, och polisen för bort några som inte kan hålla igen ropen: "Inga rasister på våra gator". På en skylt står det inte helt vanliga slagordet: "Ni bestämmer inte vilken identitet jag ska ha!".

Jimmie Åkessons valtal låter rätt lika var än han befinner sig; han pratar om föräldraförsäkringen, fler händer i vården, pensionärsskatten, vardagsbrottsligheten, arbetslösheten och så klart lösningen på alla samhällsproblem: stoppa nästan all asylinvandring.

Men inte ett ord om islam. Det är konstigt. Efter mötet i Arboga frågar jag Jimmie Åkesson varför han slutat prata om islam och islamism. Han säger att det inte är någon utpräglad valfråga:

- Jag pratar hellre om invandringspolitik generellt i stället för att peka ut någon enskild grupp.


Vilket låter märkligt från partiledare som i en debattartikel har utmålat islam som "vårt största utländska hot sedan andra världskriget" och vars valfilm från 2010 lät muslimska kvinnor i burka rusa förbi en pensionär med rullator till välfärdens dukade bord.

I sitt sommartal hemma i Sölvesborg sa SD-ledaren att "Islamism är vår tids nazism". Men i valkampanjen fokuserar han på annat.

- Sen är det klart att vi har ju haft en väldigt stor invandring av människor från den muslimska världen, så är det. Och det är klart att det sätter avtryck i det svenska samhället.

I Expressenjournalisten David Baas nyutkomna bok "Bevara Sverige svenskt" avslöjas den interna paniken i SD när det visade sig att terrorattacken i Norge 2011 inte alls var islamistisk terrorism utan utfört av Anders Behring Breivik. En man som avskyr samma saker som SD: islam, socialism och feminism.

Jag frågar om Breiviks massmord på barn och ungdomar påverkat SD-retoriken när det gäller hotet från islam.

- Nej, jag har inte pratat så mycket om de här frågorna överhuvudtaget, utan det var Jan Helin (Aftonbladets chefredaktör) som beställde en debattartikel i den frågan, och vi skrev den och det blev väldigt lyckat för oss. Annars har det inte varit någon jätteviktig fråga för mig specifikt.

Därmed var lektionen över: hur man avlägsnar ett kontroversiellt ämne från valrörelsen.