Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Här en lektion i ungerska. Lehet veszek egy cső vas, köszönöm (Kan jag få köpa ett järnrör, tack).

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vissa barn tvingas åka till Ungern i sommar. Ni vet vilka jag menar. Kanske har ni sett de tårögda porträtten. Barnen som känner sig mobbade.

De missförstådda som inte ens får säga hora offentligt utan att pekpinnarna kommer fram. Det har alltid hetat hora, säger de, varför ska vi ändra på en fin svensk tradition? Det finns barn som har ett sjukligt behov av att säga negerboll. Hur ska de kunna förstå att det är ett postkolonialt bildspråk som kan uppfattas som sårande för svenskar med mörkare skinn? Vi VILL kalla romer för zigenare, säger de gråtande. Det är tvångsmässigt. Vi rår inte för det!


I Sverige förföljs små barn bara för att de inte begriper att det är fel att säga hora eller babbe till vem som helst, särskilt när en mobiltelefon spelar in. Det är ett tragiskt faktum att dessa barn inte känner sig trygga i Sverige, utan måste fly till politiskt mer inkorrekta länder och söka medborgarskap där.

Vi kunde se ett av barnen tala ut i förra veckan. Han hade tvingats fly till Ungern, var storögd, fåordig, klädd i storrutiga shorts i Polo Ralph Lauren-stil och pikétröja med reklam för lyxiga klockor och champagne. Ingen borde, egentligen, tvingas gå så på Budapests gator, och med solglasögonen så där Östermalmsaktigt hängande i pikétröjans öppning.

Men det är inte svårt att förstå varför de missförstådda flyr till Ungern, ett land där demokratin är i fara, enligt Europarådet. Ett land där romer inte bara får kallas zigenare utan också beskrivs som djur. Den högerextreme Zsolt Bayer, journalist, en av grundarna till regeringspartiet Fidesz och nära vän till premiärminister Viktor Orban, skrev nyligen i regeringstrogna tidningen Magyar Hirlap att romer är "fega, motbjudande, skadliga djur" och "olämpliga att leva bland människor".


Han tyckte också att romerna i Ungern bör hanteras "omedelbart och på alla sätt", och vissa lättstötta personer i mer demokratiska sällskap tyckte att de hörde "den slutgiltiga lösningen", eftersom det var det han menade. Kraven på uteslutning av Zsolt Bayer ur regeringspartiet - han är medlem nummer fem - möttes med en axelryckning.

Pojken i storrutiga shorts, som gillar att säga hora och babbe, har stora förutsättningar att trivas i Ungern. Här finns det öppet antisemitiska och antiromska partiet Jobbik med 17 procent av rösterna. Här skriker en mobb "Sieg heil" på en fotbollsmatch mellan Ferencvaros och Videoton och misshandlar en man som ber dem sluta. Ferenc Orosz, som fick näsan avslagen förra söndagen, är ordförande för Raoul Wallenberg-sällskapet i Ungern.

Många oroas av den råa utvecklingen i Ungern, och av nya odemokratiska lagar som införs. Försvagat rättsväsende. Statligt strejkförbud. Urholkad pressfrihet.

För de barn som söker ett nytt liv i Ungern gäller att bli närande, inte tärande, säger pojken i storrutiga shorts. Men han har haft 60 000 kronor i månaden i statligt bidrag under sin ledighet och har nu fyra miljoner av de svenska skattebetalarnas pengar att tära på om han kommer på vad han ska göra. Kanske starta en webbsida där man får kalla saker vid dess rätta namn?

Språket är viktigt. Här en lektion i ungerska. Ne szórakozz a svédek! (Håll inte på och jävlas med svenskarna!). Figyelmen kívül hagyja, hogy a kis kurva (Skit i den här lilla horan). Lehet veszek egy cső vas, köszönöm (Kan jag få köpa ett järnrör, tack).

Funkar det ändå inte kan pojken i storrutiga shorts åka hem till mamma i Sverige. Hos henne är ändå hans företag registrerat.