Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Här börjar Sverigedemokraternas historia: i våldet och i rasismen

Nej, det är inte troligt att SD-jubileet kommer att omfatta några tal från Jimmie Åkesson eller jubileumsskrifter från Mattias Karlsson för att hylla denna en av partiets upphovsmän.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Jag undrar om Sverigedemokraterna vid sitt 30-årsjubileum i februari tänker hylla mannen som gav partiet dess namn och var partiets första ordförande.

Nej, visst ja: han var en våldsam skinnskalle som fick fängelse bara några månader senare för att han och några rasistpolare sparkat en 14-årig invandrare i huvudet.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Valår 2018 och allt är som vanligt. Socialdemokraterna mäter knäskålar i stället för skallar. Moderaterna kräver – håll i er – sänkta skatter. Miljöpartiet räddar kattungar. Sverigedemokraterna har en generell lösning för alla samhällsproblem: stoppa invandringen.

SD har anledning att beställa gräddtårtor och korka upp champagne, inte bara för att gränserna har stängts, rättsosäkerheten är stor i asylprocessen och Kent Ekeroth har friats för misshandel i hovrätten.

Det finns mer: den 6 februari är det dags för Das Grosse Jubiläum, 30 år sedan partiet grundades.


LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Hur många moderata experiment uthärdar välfärden?


Allt startade vid ett intimt möte i en lägenhet i Stockholm, där Sverigedemokraterna valde sitt namn och sin väg, och fortsatte på första årsmötet i Malmö ett par veckor senare, då 23 personer deltog.

Upphovsmännen var en multikulturell blandning: en avdankad 80-årig SS-officer som stred för Hitlertyskland under andra världskriget, medelålders kostymnazister från Nordiska Rikspartiet och andra naziströrelser, unga skinnskallar i bomberjackor från våldsamma rasistgrupper som Bevara Sverige Svenskt och Vitt Ariskt Motstånd.

En av de rakade skallarna satt på en person som var viktig vid båda mötena: han var enligt högerextrema publikationen Nya Tider den som kom med idén till partinamnet i Stockholm och han var ordförande vid mötet i Malmö. Trots eller tack var att den 23-årige skåningen var dömd för misshandel flera gånger blev han också talesperson för SD Malmö.

Här börjar Sverigedemokraternas historia: i våldet och rasismen.

Sverigedemokrater och skinheads "hyllar" Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm 30 november 1991.
Foto: TORBJÖRN SELANDER

Under sommaren, bara fyra månader efter att partiet hade grundats, misshandlade ett gäng skinnskallar ett barn i Limhamn. Gänget leddes av SD-ledaren och attackerade en ensam invandrargrabb, bara 14 år. När pojken låg ned på marken sparkade de honom i huvudet med sina grova kängor.

Den misshandlade pojken fördes till sjukhus för att plåstras om och sys över ögat. Han berättade vid rättegången ett par månader senare att han fortfarande plågades av återkommande huvudvärk och hade svårt att somna på kvällarna. Han var ett barn, men för SD-grundaren och hans kompisar var han ingenting.

I tre dagar varade rättegången, och en av nämndemännen mordhotades i telefon. Han stängde in sig i sitt hem, laddade sina jaktvapen och vågade inte komma till rätten. Kalabaliken slutade med att nämndemannen fick hämtas och skyddas av polis, och rättegången fick ökad säkerhet.


LÄS OCKSÅ: SD-toppen friades för örfil i krogkö 


Fyra av rasisterna fälldes för misshandeln. Dagens Nyheter skrev den 1 september 1988 en artikel med rubriken: "Partiledare i fängelse för misshandel", och SD kallades "det flyktingfientliga partiet".

Här börjar Sverigedemokraternas historia: i våldet och rasismen.

Nej, det är inte troligt att SD-jubileet kommer att omfatta några tal av Jimmie Åkesson eller jubileumsskrifter från Mattias Karlsson för att hylla denna en av partiets upphovsmän. Det där vet de ingenting om. Shalala lala.