Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Han låter som Moderaternas Ulf Kristersson när han säger att vi inte ska drabbas av panik

Skogsbränder bekämpas av helikopter i East Gippsland, Victoria, Australien. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det brinner rejält i Bairnsdale, Australien, och befolkning och turister flyr för sina liv.Foto: GLEN MOREY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ingleside Rural Fire Brigade bekämpar elden vid Hat Hill Road in Blackheath, New South Wales, Australien.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandförsvaret försöker skydda bostäder från skogsbränderna i Charmhaven, New South Wales, Australien.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Sängarna brinner i Australien, the beds are burning, en halv miljard djur har dött och tusentals människor flyr för sina liv.

Både premiärminister Scott Morrison, klimatförnekare och förste försvarare av kol- och gasindustrin, och oljebolaget Exxon Mobil, som satsat minst 390 miljoner kronor på att stoppa åtgärder mot klimatförändringarna, skickar samtidigt ut tondöva och cyniska hälsningar till Australiens befolkning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Natten är stjärnlös och svart och hårda vindar blåser ute på Ålands hav, kuling på 15 meter per sekund. En gren från tallen närmast det lilla timmerhuset gnider sig mot den gamla telefontråden och framkallar ett märkligt rytmiskt stråkljud i sovrummet, ackompanjerat av ett böljande sus från nätverket av grenar i den hundraåriga oxeln.

Vi tänkte bränna en rishög ute på ängen, men blåsten gör att vi avvaktar, trots att marken är genomdränkt av det myckna regnandet i december.

Bilderna doftar av svart rök och smärta.

Jag har svårt att somna. Nyhetsbilder och filmer från bränderna i Australien tränger sig på, fruktansvärda scener. Massevakueringar, enorma bilköer, människor flyr i båtar eller övernattar på stranden, nära vattnet. Kängurur hoppar desperat framför en kuliss av eld i ett försök att undkomma hettan och röken. Hundratals hus och bilar står på rad som förkolnade skelett.

Bilderna doftar av svart rök och smärta. Höga temperaturer, torka och skogsbränder är vanliga vid den här tiden i Australien. Men att klimatförändringarna har förvärrat situationen är odiskutabelt.

https://twitter.com/FRNSW/status/1211943881790509056

Långsiktigt har det skett en stark förändring till det extrema: bränderna är fler, större och brandsäsongen längre. Tre vintrar i rad har nederbörden varit extremt liten. I december 2019 slogs landets värmerekord två gånger.; i lördags hade Sydney 48,9 grader varmt.

Australiens premiärminister Scott Morrison verkar inte förstå allvaret. Han låter som Moderaternas Ulf Kristersson när han säger att vi inte ska drabbas av panik och sedan åker han – mitt under brandkatastrofen – till Hawaii på semester.

När Scott Morrison kommer hem besöker han ett krisområde, tvingar en kvinna att ta hans hand och ignorerar henne sedan fullständigt när hon säger att hon bara vill skaka hans hand om han skickar mer hjälp. Vi behöver mer hjälp, säger hon med darrande röst och premiärministern vänder henne ryggen.

https://twitter.com/1bbradfo/status/1212672178052685824

Scott Morrison publicerar en reklamfilm där alla brandsläckande åtgärder räknas upp, och gör partipolitik av katastrofen. Ha tålamod, säger han, och förnekar att katastrofen har förvärrats det minsta av klimatförändringarna. 

Svaret: ”Tack för att ni förstört vårt delikata ekosystem”.

Sedan hittar jag oljebolagets Exxon Mobils hälsning till Australiens befolkning på Twitter, ett uttryck för den råa inställning som fått företaget att satsa hundratals miljoner kronor för att hindra arbetet mot klimatförändringarna.

”Ta hand om er och ha det så kul på det nya året” skriver Exxon Mobil – medan Australien står i lågor. Ett av de snällare svaren lyder: ”Tack för att ni förstört vårt delikata ekosystem”.

Jag letar rätt på Flinders Chase på nätet, en underbar nationalpark på Kangaroo Island, en ö sydväst om Adelaide, som vi en gång besökte. I den naturligt bågformade Admirals Arch låg hundratals pälssälar och vilade, en oförglömlig syn.

Nu möts jag av varningen att Flinders Chase ”är stängd tills vidare på grund av en okontrollerad brand i parken”. Allt är bara så sorgligt, och året har precis börjat.

Se vad Greta Thunberg twittrar om Australiens bränder

Kritisk till att krisen inte lett till politiska aktioner