Lars Lindström

Hade ett blont huvud dunkats mot golvet?

Ett dovt dunkande ljud. Sedan en ung röst som säger "Oh, Jesus". En annan ung röst säger "Oj, oj, oj".

Så låter det när en fullvuxen, vältränad man sitter på ett liggande barn, tar tag i hans axlar och stöter hans huvud i klinkerplattorna.

En fråga vi måste ställa är: hade ett blont huvud dunkats med samma kraft mot stengolvet?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Flera hundra tusen har sett videon som en privatperson filmade och Sydsvenskan publicerade. En förtvivlad pojke, som uppges vara nio år, ligger nedtryckt på det hårda stengolvet på Malmö central, en ordningsvakt håller hand och handske över ansikte och hals och pressar så hårt att barnet först bara kan utstöta ett rosslande ljud och sedan börja skrika en bön för sitt liv.

"Men det är ju ett barn", säger en av alla som tittar på.

När ordningsvakten släpper på det kvävande greppet börjar barnet göra motstånd och det är då vi på videon kan se hur vakten lyfter pojken i kläderna och stöter hans huvud i stengolvet.

I de flesta sammanhang är detta oförsvarligt. Vakten får bruka "försvarligt" våld, det ska med hänsyn till omständigheterna vara försvarligt. Detta är ett barn, inte en berusad, pillerknaprande kroppsbyggare som uppträtt hotfullt eller en mordmisstänkt och beväpnad rymling som anses farlig för allmänheten.

Vi vet lite om omständigheterna före och efter ingripandet. Det finns en video som visar hur pojken måttar en spark efter ordningsvakten när polisen har kommit på plats.  Hade barnet och hans några år äldre kompis uppträtt hotfullt? Vad hade de gjort? Vilka är de? Har de förlorat sina föräldrar i krig?

Den utredning som polisen i Malmö la ned och fick ta upp igen efter att flera polisanmälningar kommit in ger förhoppningsvis fler svar. Frågan är om polisen ens förhörde några av vittnena.

Behovet av den här sortens våld, proportionaliteten av en ordningsvakts användning av våld mot ett barn, måste klarläggas. Det är ofattbart att någon som har sett filmen kan tycka att vaktens våld är försvarligt på ett sådant sätt att det inte måste utredas. Men det tyckte polisen i Malmö, och la ned.

För mig ser det ut som en brottningsmatch mellan en tungviktare i uniform och en lätt flugviktare som är totalt chanslös och tror att han ska dö. Bryt matchen. Diskvalificera tungvikaren. Byt ut domaren.

Diskussionerna i sociala medier var under tisdagen lika hårda som ordningsvaktens grepp om pojken. Många är upprörda, men andra menar att vakterna gjorde sitt jobb. Flera uttrycker sig rasistiskt.

Och den frågan måste ställas. Vad betyder pojkens ursprung, utseende och språk för ordningsvakternas våldsanvändning? Vad betyder hans bakgrund och svarta hår för polisens första beslut att inte utreda? Vad betyder ordningsmaktens inställning till invandrare och asylflyktingar för vilken sorts våld som används?

Det är frågor som inte saknar betydelse när en tungviktare dunkar en lätt flugviktares huvud i ett stengolv.

Men egentligen borde det vara självklart för alla. Så här behandlar man inte ett barn.

Hårda kommentarer på sociala medier

"Saknar ord... Känns helt overkligt att ett barn utsätts för denna våldsamma behandling av en "auktoritet" i Sverige år 2015".

"Tänk vad denne pojk har kostat och kommer kosta oss skattebetalare. Ren idioti att låta sådana här söka "asyl" i landet."

"Äckliga människor som inte vet hur man ska behandla en nioåring ska inte jobba som ordningsvakt. Hoppas att han blir av med sitt jobb och blir arbetslös."

"Hade min grabb burit sig åt på det viset hade han fått en omgång till när han kom hem."

"Det här är Sverige, något sånt ska inte hända här. Ni som tycker att vakten gjorde rätt, det säger ni bara för att pojken är invandrare."

"Hahaha, folk här är mer våldsamma än vakterna ska spräcka skallar hit och dit, de är sån attityd som gör att väktare måste ingripa."