Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Grip nazisterna – ta deras fanor

Hetsande fanor. Svenska motståndsrörelsen på marsch. De grönsvarta fanorna har den nazistiska "tyr-runan". En symbol som borde räcka för att bli fälld för hets mot folkgrupp.
Foto: Stefan Söderström

Att nazisterna i Svenska motståndsrörelsen tillåts marschera på våra gator med nazistfanor är inte klokt.

Bara det, enbart det, är enligt svensk lag att beteckna som hets mot folkgrupp.

Svensk polis känner också till att de använder fanorna som vapen och att de ofta är beväpnade med knivar.

Ändå tycks polisen aldrig vara beredd på att nazisterna ska börja slåss.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nazisterna går på våra gator, och de tar till våld. Det som tycks vara gemensamt för många av det senaste årets våldsamma händelser i Gävle, Uppsala, Kärrtorp och Malmö är att polisen är för få på plats, kommer för sent, åker därifrån eller blir helt tagna på sängen när nazisterna börjar slåss.

I den pågående upptrappningen av det politiska våldet på våra gator är detta det mest ofattbara. Att polisen inte tar nazisterna på allvar. Hur svårt kan det vara?

Tidningen UNT:s granskning av polisens arbete kring en misshandlad man i augusti 2013 har de senaste dagarna fått stor spridning i sociala medier, liksom den video som tidningen publicerat från händelsen. Politiker, forskare, debattörer och andra har reagerat och uppmärksammat på Facebook och Twitter.

Enligt Säpo är Svenska motståndsrörelsen den farligaste av de extrema rörelserna. Ledningen uppmanar medlemmarna att beväpna sig, och organisationens uttalade mål är ett nazistiskt maktövertagande. Bland dessa högerextrema finns många som "har praktiska färdigheter i och erfarenhet av att använda våld. Ett antal aktivister har också erfarenhet av dödligt våld", enligt Säpo.

En granskning av stiftelsen Expo 2012 visade att tio personer inom Svenska motståndsrörelsen dömts för vapenbrott eller innehav av farliga föremål. Flera var också dömda för våldsbrott. Polisen har gjort flera razzior hemma hos medlemmar i rörelsen och beslagtagit vapen och sprängämnen.

Det ironiska är att polisen skulle kunna stoppa Svenska motståndsrörelsen bara de visar sig ute med sina grönsvarta fanor med den nazistiska symbolen "tyr-runan". Den användes flitigt av de tyska nazisterna, av SS-divisioner, av SS-officerare under träning och ersatte korset på SS-männens gravar.

I Sverige är det ett brott att sprida uttryck för och hylla den nazistiska ideologin, och i en HD-dom från 1996 konstateras att det kan räcka med att bära nazistiska symboler för att bli fälld för hets mot folkgrupp. Högsta domstolen skriver att "om emblemet och/eller klädseln otvetydigt ger en koppling till en viss åsiktsriktning är det befogat att se detta som ett meddelande i lagens mening."

Svenska motståndsrörelsen döljer inte ens att de är nazister. De tvärtom skryter om det. På deras hemsida hyllas nazismen: "Inte bara visade det nationalsocialistiska Tyskland den förmåga vår ras besitter, deras stridsmoral lever vidare som ett föredöme för dagens kämpar." Rörelsens "kampredaktör" Simon Lindberg skriver att det "är inget fel i att vara nationalsocialist, det har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det".

Ett förslag till polisen: Börja tillämpa lagen. Vi har ett litet gäng våldsamma nazister som stoltserar med sin vidriga rasideologi ute på gator och torg. Fanorna är inte bara nazistsymboler utan används också gång på gång som vapen för att misshandla meningsmotståndare. Grip nazisterna och åtala dem för hets mot folkgrupp - innan de börjar slåss. Och beslagta deras äckliga fanor.

Här har nazisterna slagit till

18-åring misshandlad med stötar från fanorna

Gävle mars 2013: Svenska motståndsrörelsen delar ut flygblad, en 18-åring blir misshandlad av nazisterna med sparkar, slag och stötar med fanorna. "Polisen var här när de började demonstrera, men sedan åkte alla poliser i väg och då drog det i gång direkt", berättar en torghandlare för Arbetarbladet.


Polisen dirigeras om - två poliser blir kvar

Uppsala augusti 2013: Svenska motståndsrörelsen delar ut flygblad, en man misshandlas av nazisterna. Polis på plats dirigeras om till andra uppdrag, två ensamma poliser lämnas kvar. Brottsutredningen läggs ned i februari. Efter tidningen UNT:s granskning av händelsen och en videoupptagning beslöt polisen i går att återuppta förundersökningen.


Ett 30-tal nazister går till attack i Kärrtorp

Kärrtorp december 2013: Ett 30-tal nazister i Svenska motståndsrörelsen attackerar en antinazistisk demonstration. Sju av dem åtalas för bland annat hets mot folkgrupp, misshandel och vapenbrott. Trots den kända hotbilden mot demonstrationen finns bara sex poliser på plats när ett 40-tal nazister attackerar.


Fyra misshandlas vid feministisk manifestation

Malmö mars 2014: Fyra personer misshandlades och knivskars allvarligt av nazister efter att ha deltagit i en feministisk demonstration. Omständigheterna är oklara, men tre personer är häktade misstänkta för mordförsök. Två av dem har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.