Lars Lindström

Genant att piraten kan vara en simpel tjuv

Inga sympatisörer demonstrerar utanför Stockholms rådhus när Gottfrid Svartholm Warg står inför rätta den här gången. Ingen blåsorkester spelar. Inga piratflaggor vajar. Ingen spelar in dokumentärfilm.

Kanske känns det genant att en av grundarna till Pirate Bay kan visa sig vara en vanlig simpel tjuv och bedragare.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vid rättegången mot grundarna av Pirate Bay i Stockholm i februari 2009 var stödet enormt från unga idealister som tror på ett fritt internet. Det var karnevalsstämning utanför tingsrätten. På nätet uttryckte fildelare över hela världen sitt stöd för grundarna av fildelarsajten Pirate Bay: Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg.

Scenförändringen är enorm när Svartholm Warg och en 36-åring från Dalarna står åtalade för det största dataintrånget någonsin i Sverige, mot bland annat IT-företaget Logica, skatteverket och Nordea. Något öppet stöd är kanske inte att räkna med för den som misstänks för att ha försökt sno åt sig 5,7 miljoner kronor från bankens kunder och överföra dem till konton i Schweiz, Storbritannien, Sverige och på Cypern.

Gottfrid Svartholm Warg, som greps i Kambodja i höstas, dömdes till ett års fängelse och mångmiljonskadestånd i Pirate Bay-rättegångarna. Fastän han riskerar flera års fängelse igen har han en överlägsen attityd i rätten. Han kan inte motstå att mästra åklagaren och i en högoktanig ton säga "det är inget märkligt med det" eller "det där är en lite inspecifik term, men jag kan svara ja på det". På frågan om han är duktig på datorer svarar han "ja".

Å andra sidan har den självlärde datorexperten Svartholm Warg också ett intresse av att framstå som helt ignorant om hur alla hans datorer och servrar har använts, eftersom de visar på kriminell aktivitet.

Vi ska tro att han inte själv har "satt upp" sina datorer, alltså konfigurerat dem och installerat program. Det har "någon annan" gjort. Därför vet han inte varför det finns en "krypterad container" i en av dem. Han vet inte vad och varför saker finns i datorerna. Han har lämnat sina datorer öppna för andra, säger han, att fjärrstyra. Minst tio andra personer har därmed kunnat göra dataintrånget, säger han. Han vill inte namnge någon.

Åklagaren Henrik Olin är inte imponerad:

– Att en så datorkunnig person, att Gottrid Svartholm Warg skulle agera så med sina datorer, där han dessutom har material som han har utvecklat som konsult till olika företag, det är inte trovärdigt, säger han i en paus.

Säpos datorexpert Jesper Blomström säger i rätten att intrången inte beror på låg säkerhet hos de attackerade företagen. Hur vill han då förklara att de kunde genomföras? Han svarar:

– Intrången gjordes av en extremt duktig, briljant person… om jag får använda de orden.

Anar jag ett litet leende bakom skägget på Gottfrid Svartholm Warg? Kanske borde något företag i framtiden anlita honom som laglig konsult för att hitta svagheter i datasystem?