Lars Lindström

Fortfarande finns den kvar där ute, den vidriga människosynen

I Agenda debatterade Jimmie Åkesson (SD) och Anders Ygeman (S)
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns ett målarpyssel som går ut på att du drar streck mellan numrerade punkter för att skapa en figur som du sedan kan färglägga i regnbågens alla färger.

Nu när vi inte har något bättre för oss är det dags att dra strecken.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag roar mig med att läsa Ian Flemings ”Goldfinger” från 1959 och lyfter på ögonbrynet åt den flagranta rasismen hos James Bond. Agent 007:s uppfattning om koreaner är att de är ”lägre stående än apor i däggdjurshierarkin”.

Fortfarande finns den kvar där ute, den vidriga människosynen. Jag drar ett streck till punkten i somras då SD-politikern Stefan Andersen i Botkyrka avslöjas med att jämföra en grupp svarta människor med apor.

Och intill en video från en BLM-protest skrev SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson ungefär samtidigt på partiets Facebooksida att Black Lives Matter är en ”kriminell, svenskfientlig pöbel”. Varpå SD:s egen pöbel kallade de svarta personerna i videon för råttor, apor, vildar, djur och n-ordet – och krävde att de skulle skjutas. Kommentarerna låg länge kvar på sidan utan åtgärd, enligt Expo. 

Tja, vad ska man införa mitt under den dödliga coronan

Vi känner till att rasismen inom Sverigedemokraterna visar sig så fort någon skrapar på ytan. Men fastna inte i avskyn mot de flera hundra SD-politiker som har röjts som grovt rasistiska, nazistiska, homofoba och kvinnofientliga. Låt oss titta på politiken de senaste åren i stället.

Låt oss sammanfatta SD:s politiska vilja: den handlar om att peka ut, sortera och försvåra för grupper som partiet anser har ett lägre värde i samhället – som religiösa minoriteter, språkminoriteter, invandrargrupper, kvinnor och sexuella minoriteter.

Slöjförbud, tiggeriförbud, förbud mot böneutrop, förbud mot prideflaggan, krav på återvandring är några exempel.

Så sent som förra veckan klubbade Trelleborg igenom en SD-motion om att inte anställa någon inom kommunen som inte vill ta i hand. Tja, vad ska man införa mitt under den dödliga coronan, i väntan på nästa pandemi, om inte handskakningstvång?

Riksdagsman Björn Söder (SD) anklagade nyligen i riksdagen kvinnor för att ”42 miljoner ofödda dödades i aborter” och blev sedan förvånad över att han betraktades som kvinnofientlig.

Från allt det här drar vi ett streck till SD:s föregångsland Ungern

När kommunalrådet Stefan Borg (SD) i Hörby jämförde prideflaggning med nekrofili och pedofili drog han ett naturligt streck till partipolitiken som alltid varit att motsätta sig ”förhärligandet av den homosexuella livsstilen”.

I Täby försökte SD-politiker stoppa en författarföreläsning med hbtq-tema på biblioteket, och SD i Sölvesborg vill slänga ut biblioteksböcker på språk som inte är svenska eller ett nationellt minoritetsspråk, och vart de strecken ska dras är givet.

SD vill försvaga public service och slopa presstödet, allt för att klämma åt för partiet ”olämplig” journalistik. Partiets mediepolitiske talesman Linus Bylund sa nyligen att han vill straffa reportrar som han anser partiska med löneavdrag och avsked. Han har också kallat journalister ”nationens fiender”, och från allt det här drar vi ett streck till SD:s föregångsland Ungern.

Partitoppar som Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Erik ”Järnrörsskandalen” Almkvist har ofta uttalat sig om Ungerns förträfflighet. En nation som stänger ned oberoende medier, begränsar pressfriheten och enligt flera rapporter inte längre kan klassas som en demokrati. Hoppsan!

När du nu har dragit alla streck mellan de olika SD-punkterna får du fram en figur. Alla ser vad den föreställer och vilken färg den har, utom M och KD.

Dennis Askling i chatt: ”Hell seger” • Hör David Baas om avslöjandet