Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

För er information: KD:s Sara Skyttedal tar gärna emot era svindyra presenter

Sara Skyttedal fick lyxpresenten i egenskap av politiker, på grund av en hetsig EU-debatt, inte för att hon fyllde år eller hade vunnit en skönhetstävling, skriver Lars LindströmFoto: ANNA-KARIN NILSSON

Livet är ett givande och ett tagande.

För er information: KD:s Sara Skyttedal tar gärna emot era svindyra presenter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Du får ett litet gosedjur av din arbetsgivare, dina barn är för stora och några barnbarn har du inte. På hemväg ser du en pappa och en typ treårig dotter med krulligt hår, hon verkar purken, sliter sig och springer in i en park för en omväg.

Du närmar dig pappan och förklarar läget med gosedjuret och frågar om hans dotter kanske vill ha det. Han skiner upp bakom helskägget, säger att du kan fråga flickan själv och tillägger sedan: Du gjorde min dag.

Minuter senare ser du pappan och treåringen på andra sidan gatan, hon håller gosedjuret mjukt mot sin kind och stryker det försiktigt som vore det en kattunge.

De förflyktigas. När någonting är på väg att försvinna har du för vana att vända bort blicken en stund innan. Följa med blicken till slutet klarar du inte. Du hoppas plötsligt att pappan inte är politiker så att du kan misstänkas för att försöka gynna honom. Så pinsamt det vore.

Det är ungefär vad en normalinkomsttagare i Sverige varje månad får ut efter skatt

Men det är bara ett gosedjur. Inte en svindyr handväska, som den blivande EU-parlamentarikern och Kristdemokraternas kommunalråd i Linköping Sara Skyttedal glatt tog emot: en designerpryl som uppges kosta 20 000 kronor. 

Det är ungefär vad en normalinkomsttagare i Sverige varje månad får ut efter skatt, och cirka dubbelt så mycket som en fattig pensionär.

”Du ska kunna lita på Sverige” står det på Sara Skyttedals bricka vid KD:S valvaka 2018.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Skyttedal fick lyxpresenten i egenskap av politiker, på grund av en hetsig EU-debatt, inte för att hon fyllde år eller hade vunnit en skönhetstävling. Hon fick den som tröst då hon enligt donatorn blev ”skolgårdsmobbad” i den politiska diskussionen.

En S-politiker kritiserade Skyttedal för att hon kallar väljare för dumpuckon, kör sportbil, dricker champagne och viftar med Gucci-väskor. Nu visade det sig att sportbilen var ”lånad av en vän” och designerväskan en kopia från Åhlens.

Politikern behövde helt enkelt en äkta bag. Att ha generösa vänner är mumma, men för förtroendevalda kan det skada just förtroendet.

Han har kollat, säger han: det är inte korruption, ty han är hennes ”vän”

Den givmilde väskköparen heter Tino Sanandaji, svensk ekonom och politisk influencer. Han anser sig veta hur Sveriges finanser ska skötas, vill att politiker ska använda hans utvärderingar och inte lyssna på ”känsloargument”. Han röstar på Moderaterna, debatterar gärna i tv, någon gång med KD:s Sara Skyttedal. 

En lobbyist, helt enkelt, vars Facebooksida toppas av ett… Swishnummer! Ekonomen tigger gärna pengar av sina 84 000 följare: ”På min födelsedag önskar jag mig traditionsenligt Swish”, skriver han skamlöst. Han har själv råd att lägga ut 20 000 kronor för en gåva till en viktig politiker. Han har kollat, säger han: det är inte korruption, ty han är hennes ”vän”.

Väskköparen Tino Sanandajis inlägg på Facebook.

I Linköping granskade revisionsfirman PWC nyligen hur kommunen sköter sig när det gäller arbetet mot korruption. En del var bra, annat sämre.  Revisorerna bedömer att det ”är viktigt att kommunstyrelsen tar en ledande roll” i renhållningen, eftersom ”tonen på toppen” genomsyrar hela den kommunala verksamheten.

Ja till gåvor på 20 000 kronor och champagne från en person som vill påverka hela Sveriges ekonomiska vägval – det är den etiska kompass kommunalrådet Skyttedal lämnar efter sig i Linköpings kommun och tar med sig i bagaget till Bryssel.

LÄS MER Lars Lindström: Därför har barnen inte fått lära sig klockan, att knyta skorna, att duscha