Ett ljus för engla. Elliott, fyra månader, får hjälp av mamma Maria Gruvsjö att tända ett ljus för Engla. Många tårar fälldes i Stjärnsunds kyrka i går kväll när det hölls förbön för den försvunna tioåringen. Foto: ROGER SCHEDERIN
Ett ljus för engla. Elliott, fyra månader, får hjälp av mamma Maria Gruvsjö att tända ett ljus för Engla. Många tårar fälldes i Stjärnsunds kyrka i går kväll när det hölls förbön för den försvunna tioåringen.  Foto: ROGER SCHEDERIN
Lars Lindström

Engla var ju så nära - och nu så långt borta

Publicerad
Uppdaterad
STJÄRNSUND. Hon var nästan hemma, bara ett par minuter till på cykeln.
Så nära, och nu så långt borta.
Medan Stjärnsund ber för Engla, sjunger för Engla och söker genom skogarna efter Engla blir frågorna bara fler och obehagligare.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
I Stjärnsund i går kväll, i kyrkan uppförd i slaggsten 1887 och med färgstarka glasmålningar i korfönstren: förbön för den försvunna Engla, 10 år, och med vänner och släktingar på de första bänkraderna.
Elliott, fyra månader, får hjälp av mamma Maria Gruvsjö att tända ett ljus. Fredrik Svahn kommer direkt från letandet i skogen, byter hastigt ut regnställ mot kavaj och sjunger tillsammans med sin fru Lisa "Som en bro över mörka vatten", och många tårar fälls. Kyrkoherde Niklas Lång från Husby församling säger:
- Gud, vi har så svårt att stå ut med ovissheten.
Utanför kyrkan lättar molntäcket, och det gråa lock som legat och tryckt över grantopparna hela dagen släpper igenom en strimma av hopp.
Vi skulle alla vilja våga tro, men för varje ytterligare timme som går blir chansen mindre att den tioåriga flickan ska hittas välbehållen.

Mystiken kring Englas
försvinnande är lika tät som granskogen kring samhället, där vi tidigare under dagen möter hemvärnsmän och frivilliga som försöker hitta spår.
Hon var så nära tryggheten. Hon hade cyklat nästan en halvmil från fotbollsplanen, och hade ungefär femhundra meter kvar till det ensligt belägna huset.
Varför skulle flickan frivilligt gå in i skogen, och hamna vilse, när hon befann sig endast några minuters väg från hemmet?
Sannolikheten för att det ligger ett brott bakom är större.
Hennes cykel hittades av mamman en bit in i skogen vid ett vägskäl som ingen annan än familjen har anledning att passera. Vägarna slutar en bit inne i skogen, den ena nära familjens hus.
Har någon stått och väntat på Engla vid vägskälet, känt till att hon skulle passera och fört bort henne? Någon som är bekant med henne? Den som tänker kidnappa ett barn ställer sig knappast på en öde skogsväg och hoppas på tur.
Här kanske tioåringens ambitiösa försök att skaffa extrajobb genom en lapp på en anslagstavla kan ha betydelse. Ett telefonnummer, en kontakt.

Klockan 17.02 i går, två dygn efter att mamma Carina har ringt till polisen, går hon ut på gården vid Folkets hus i Stjärnsund och tittar ut över vägen och bort mot sjön.
- Nu kommer de med motorcyklar, ropar hon till sin sambo Torbjörn, som står lutad mot ett trappräcke vid köksingången och ser tagen ut.
Det finns fortfarande hopp i mammans röst, trots att hon vet att dagens spaningar hittills har varit helt utan resultat. Hon var ju nästan hemma, hennes Englabarn, bara ett par minuter till på cykeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag