Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

En svindlande karusell som kallas sund konkurrens

Håller på med deklarationen och låtsas att jag svettas. Det är så enkelt att deklarera nu, bara skicka ett sms eller använda appen, men att sitta där med de gulvita blanketterna och fejksvettas är en tradition som jag håller fast vid.

Sedan slår det mig: varför är inte Skatteverket konkurrensutsatt?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De senaste tjugo årens privatiseringar av den svenska välfärden är en skön soppa av liberala drömmar, backande socialdemokrati, slappa och olagliga utförsäljningar, oseriösa huvudmän, välfärd som får gå i konkurs, miljardvinster till bolag som smiter undan skatt – och allas vår fantastiska möjlighet att välja vilket välfärdsföretag vi vill bli vipkund hos.

Allthop är en svindlande karusell som av dess försvarare kallas sund konkurrens, och fortsätter snurra oavbrutet. En del moderater väljer numera att döpa om fenomenet till "entreprenadisering", kanske för att privatisering fått en doft av roffande. Endast Sverige vinstdrivande aktiebolag i skolan har!

 

Men visst är det värt alla skandaler, alla skattemiljarder som seglat ut ur Sverige? Omsorgen, skolan och vården har blivit så mycket bättre för alla de senaste två decennierna, och ingen talar om kris längre. Allt är så piffigt att vi inte ens har brytt oss om att utvärdera resultatet. Att satsa på att bli dokusåpastjärna är passé, alla vill bli lärare eller sjuksköterska för att kunna göra karriär inom den nya världens välfärd.

Eftersom experimenten med Sverige och våra gemensamma tillgångar varit så lyckosamma tänker jag på Skatteverket. Varför är det fortfarande en statlig angelägenhet?

Just förmågan att samla in och på effektivaste sätt ta hand om medborgarnas pengar är som gjort för supersmarta riskkapitalister. De kan alla tricks, har kartlagt alla kryphål och skulle kvickt – kvickare än regeringens tiopunktsprogram – minska skatteflykten rejält.

Mot att Nya Skatteverket givetvis får generera vinst till sina ägare med säte i Panama. Kanske borde vi rentav ha konkurrerande skatteverk att välja mellan, som apoteken. Använder du Skatteverket Kronan eller Skatteverket Hjärtat?

Varför stoppa där? Vad säger att domstolarna är slagkraftigare för att staten sköter dem? Sälj ut tingsrätter och hovrätter och åklagarmyndighet till högstbjudande; kan skolbarn konkurrensutsättas kan brottslingar.

Borde enögda Soldiers of Odin få lämna in en offert på polisverksamheten? Tiotusentals svenskar verkar tycka att kriminella och rasister är idealiska för att hålla ordning på gator och torg, och inom poliskåren skriks redan rasistiska glåpord.

 

Kungahuset är fortfarande inte konkurrensutsatt! Det är jättekonstigt. Varför inte ordna en uttagning om vilken familj som bäst kan företräda Sverige under de kommande fyra åren? Med deltävlingar ute i Sverige, familjer som kör glamorösa valkampanjer och sedan omröstning och galafinal i Friends arena i Stockholm.

Tänk om en regnbågsfamilj skulle vinna? Två mammor och ett gäng ungar med olika pappor, som får flytta in på Drottningholm under fyra år och representera Sverige, dela ut priser och inviga nya broar, ekoparker och krigsmonument.

En spännande idé tänker jag skrytsamt, för att sedan logga in på appen i mobilen och skicka in deklarationen till Skatteverket Hjärtat. Tack för att du valde oss!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!