Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Elva saker som är värre än böneutrop och gatupsalmer

Många saker är mer störande än helgmålsringning och böneutrop. Nazister på gator och torg, till exempel, skriver Lars Lindström
Foto: Leo Sellén/Niclas Thunborg
Härnösands domkyrka. Härifrån kom nyligen Helgmålsringningen i SVT, som sänds varje lördag året om från olika kyrkor.
Foto: / NICLAS THUNBORG/EXPRESSEN
Moskén i Fittja. Här har det varit böneutrop tre minuter i veckan i fem år. Ingen har klagat.
Foto: LEO SELLéN / SCANPIX SWEDEN

Alltså, böneutrop är inget jag suktar efter i stadsbilden, men jag har aldrig heller ställt klockan efter helgmålsringningen i Sveriges Television som körs vareviga lördag.

Här är elva fenomen som är mer påträngande än helgmålsringning och böneutrop.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag är inte religiös. Folk får tro på vilka gudar de vill. Tro vad ni vill. Eller inte. Jag känner och har mött många generösa och humanistiska människor med hemvist i olika religioner.

Tro inte att de som förespråkar förbud för böneutrop under 180 sekunder i veckan gör det av andra skäl än inskränkthet; de hatar muslimer eller vill ställa sig in hos den som gör det.

En del tycker att böneutrop ska förbjudas för att Sverige är så sekulariserat och för att religionsfrihet också handlar om att slippa oönskade religiösa inslag i offentligheten.

Då undrar jag varför de inte har reagerat på att Frälsningsarmén i mer än hundra år har stått på svenska gator och torg och pådyvlat oss sin kristna tro i långa monotona sånger som "Herren bjuder alla frälsning" och "Vem som helst kan bli frälst".

Varför har ingen reagerat på denna ogenerade andliga värvningskampanj som pågått öppet så länge? Nej, just det.


LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Nio lögner om Sverige du måste dra för dina barn


Jag tycker att det finns väsentligare saker i stadsbilden att irritera sig på. Som att medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får marschera på svenska gator och skandera slagord med nazihyllningar och vifta med sina fanor med tyrrunan, som bars av många av Hitlers närmaste män och SS-galningar, som ett hederstecken.

De tillhör en global rörelse som förenas i sitt hat mot migration, judar, muslimer, feminism, hbtq, demokrati och mänskliga rättigheter.

Se där en företeelse som hotar såväl miljö som hälsa hos många vanliga medborgare. Vi borde lämna in klagomål till miljö- och hälsoförvaltningen varje gång en nazist förpestar klimatet på våra gator.

Nordiska motståndsrörelsen anordnade en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Jönköping nyligen och möttes av massivt polisuppbåd.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Se där ett fenomen med syfte att proklamera en ideologis andliga makt över ett område, och påminner oss om förtrycket, eller hur det nu var KD-ledaren Ebba Busch Thor motiverade ett förbud mot böneutrop. 

Förbudskravet mot böneutrop är en bluff. Vi går vidare. Det är upp till var och en att bestämma vad som är betydelsefullt och vad som kan lämnas därhän i livets äventyrliga färd framåt.

Frågan om böneutrop är ovidkommande, lika irrelevant som Bert Karlsson, på samma sätt endast avsedd att locka över vacklande SD-väljare till Kris(t)demokraterna.

Många andra saker finns det att störa sig på. Högljudd tv-reklam för spelbolag i varenda sportpaus. Sjuka mobilsignaler. Människor som har slutat svara i telefon. Finns det någon under 30 som pratar i mobilen längre?

Under en period svarade alla alltid i mobilen, till och med på toaletten eller mitt under ett samtal öga mot öga med någon annan. Nu svarar ingen.


LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Hej där, nu ska vi reda ut några rejäla missförstånd


Andra saker i vardagen som är störande: cyklister i hög fart på trottoaren, moderaten Hanif Balis utbrott på Twitter, restauranger med så volymstark musik att man inte hör sig själv, samhällsdebattörer som tigger pengar för att bedriva kampanjer mot folk som tigger pengar, folk som slänger pappershanddukar på toalettgolvet, alla som gnäller på minsta lilla fel som andra gör… oj då, tänkte inte på det.

Allt detta är viktigare än ett förbud mot böneutrop eller ett förbud mot andliga sånger på gator och torg.