Många saker är mer störande än helgmålsringning och böneutrop. Nazister på gator och torg, till exempel, skriver Lars Lindström Foto: Leo Sellén/Niclas ThunborgMånga saker är mer störande än helgmålsringning och böneutrop. Nazister på gator och torg, till exempel, skriver Lars Lindström Foto: Leo Sellén/Niclas Thunborg
Många saker är mer störande än helgmålsringning och böneutrop. Nazister på gator och torg, till exempel, skriver Lars Lindström Foto: Leo Sellén/Niclas Thunborg
Härnösands domkyrka. Härifrån kom nyligen Helgmålsringningen i SVT, som sänds varje lördag året om från olika kyrkor. Foto: / NICLAS THUNBORG/EXPRESSENHärnösands domkyrka. Härifrån kom nyligen Helgmålsringningen i SVT, som sänds varje lördag året om från olika kyrkor. Foto: / NICLAS THUNBORG/EXPRESSEN
Härnösands domkyrka. Härifrån kom nyligen Helgmålsringningen i SVT, som sänds varje lördag året om från olika kyrkor. Foto: / NICLAS THUNBORG/EXPRESSEN
Moskén i Fittja. Här har det varit böneutrop tre minuter i veckan i fem år. Ingen har klagat. Foto: LEO SELLéN / SCANPIX SWEDENMoskén i Fittja. Här har det varit böneutrop tre minuter i veckan i fem år. Ingen har klagat. Foto: LEO SELLéN / SCANPIX SWEDEN
Moskén i Fittja. Här har det varit böneutrop tre minuter i veckan i fem år. Ingen har klagat. Foto: LEO SELLéN / SCANPIX SWEDEN
Lars Lindström

Elva saker som är värre än böneutrop och gatupsalmer

Publicerad

Alltså, böneutrop är inget jag suktar efter i stadsbilden, men jag har aldrig heller ställt klockan efter helgmålsringningen i Sveriges Television som körs vareviga lördag.

Här är elva fenomen som är mer påträngande än helgmålsringning och böneutrop.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag är inte religiös. Folk får tro på vilka gudar de vill. Tro vad ni vill. Eller inte. Jag känner och har mött många generösa och humanistiska människor med hemvist i olika religioner.

Tro inte att de som förespråkar förbud för böneutrop under 180 sekunder i veckan gör det av andra skäl än inskränkthet; de hatar muslimer eller vill ställa sig in hos den som gör det.

En del tycker att böneutrop ska förbjudas för att Sverige är så sekulariserat och för att religionsfrihet också handlar om att slippa oönskade religiösa inslag i offentligheten.

Då undrar jag varför de inte har reagerat på att Frälsningsarmén i mer än hundra år har stått på svenska gator och torg och pådyvlat oss sin kristna tro i långa monotona sånger som "Herren bjuder alla frälsning" och "Vem som helst kan bli frälst".

Varför har ingen reagerat på denna ogenerade andliga värvningskampanj som pågått öppet så länge? Nej, just det.

 

LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Nio lögner om Sverige du måste dra för dina barn

 

Jag tycker att det finns väsentligare saker i stadsbilden att irritera sig på. Som att medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får marschera på svenska gator och skandera slagord med nazihyllningar och vifta med sina fanor med tyrrunan, som bars av många av Hitlers närmaste män och SS-galningar, som ett hederstecken.

De tillhör en global rörelse som förenas i sitt hat mot migration, judar, muslimer, feminism, hbtq, demokrati och mänskliga rättigheter.

Se där en företeelse som hotar såväl miljö som hälsa hos många vanliga medborgare. Vi borde lämna in klagomål till miljö- och hälsoförvaltningen varje gång en nazist förpestar klimatet på våra gator.

Nordiska motståndsrörelsen anordnade en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Jönköping nyligen och möttes av massivt polisuppbåd.Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN

Se där ett fenomen med syfte att proklamera en ideologis andliga makt över ett område, och påminner oss om förtrycket, eller hur det nu var KD-ledaren Ebba Busch Thor motiverade ett förbud mot böneutrop. 

Förbudskravet mot böneutrop är en bluff. Vi går vidare. Det är upp till var och en att bestämma vad som är betydelsefullt och vad som kan lämnas därhän i livets äventyrliga färd framåt.

Frågan om böneutrop är ovidkommande, lika irrelevant som Bert Karlsson, på samma sätt endast avsedd att locka över vacklande SD-väljare till Kris(t)demokraterna.

Många andra saker finns det att störa sig på. Högljudd tv-reklam för spelbolag i varenda sportpaus. Sjuka mobilsignaler. Människor som har slutat svara i telefon. Finns det någon under 30 som pratar i mobilen längre?

Under en period svarade alla alltid i mobilen, till och med på toaletten eller mitt under ett samtal öga mot öga med någon annan. Nu svarar ingen.

 

LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Hej där, nu ska vi reda ut några rejäla missförstånd

 

Andra saker i vardagen som är störande: cyklister i hög fart på trottoaren, moderaten Hanif Balis utbrott på Twitter, restauranger med så volymstark musik att man inte hör sig själv, samhällsdebattörer som tigger pengar för att bedriva kampanjer mot folk som tigger pengar, folk som slänger pappershanddukar på toalettgolvet, alla som gnäller på minsta lilla fel som andra gör… oj då, tänkte inte på det.

Allt detta är viktigare än ett förbud mot böneutrop eller ett förbud mot andliga sånger på gator och torg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag