Hur mycket "jag gör vad fan jag vill" klarar SD-ledningen? Hur många krogbråk klarar Ekeroth?, skriver Lars Lindström. Foto: SVEN LINDWALL
Hur mycket "jag gör vad fan jag vill" klarar SD-ledningen? Hur många krogbråk klarar Ekeroth?, skriver Lars Lindström. Foto: SVEN LINDWALL
Lars Lindström

Ekeroth tror verkligen att han kan göra precis vad fan han vill

Publicerad

"Jag gör vad fan jag vill!"

Gissa vem som har den attityden och sitter i Sveriges riksdag och nu ska upp i rätten misstänkt för att ha slagit en människa i ansiktet i en krogkö mitt i natten?

Till och med en femteklassare kan svaret, särskilt om namnet står i rubriken.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I veckan avgörs Slaget vid Stureplan. Sverigedemokraternas profil Kent Ekeroth står åtalad för ringa misshandel.

Att han har slagit är svårt att bestrida då det finns en övervakningsfilm som visar Ekeroth svinga med högern mot en kille i 20-årsåldern, enligt honom efter en kommentar om järnrörsskandalen. Ett läkarutlåtande och bilderna av svullnaden på kindbenet talar ett tydligt språk.

Kent Ekeroth menar att han blev dödshotad innan han slog, vilket inte ens hans två närvarande livvakter från Säpo känner till. Han säger i förhör och i dagens intervju i Expressen att det var han som utsattes för en attack från den unge mannen och hans "gäng", men det styrks inte av videon.

I förhör av ordningsvakter, Säpomän och den uniformerade polis som kom till nattklubben framträder en annan bild.

Kent Ekeroth och hans kompis var för berusade för att bli insläppta. När SD-politikern besviken gick därifrån efter att duon hade försökt muta sig in (!) blev han retad för järnrörsincidenten och slog till. 20-åringen säger att han blev chockad av att en riksdagsman slog honom på käften.

Ekeroth säger i förhör: "Jag var inte full". En av poliserna menar att riksdagsmannen var kraftigt berusad, sluddrade, måste stödja sig mot väggen och inte kunde ge en sammanhängande berättelse. 

En av ordningsvakterna tog tag i Kent Ekeroth efter händelsen och frågade vad han höll på med. Han berättar att riksdagsmannen såg belåten ut och att han upprepade "Vad ska du göra? Vad ska du göra?" samtidigt som han tryckte sin panna mot vaktens panna.

Beteendet känns igen från den väldokumenterade järnrörsskandalen. "Hey! Jag gör vad fan jag vill! Fattar du?! Backa!" skrek Kent Ekeroth till en ung kvinna och puttade in henne i en parkerad bil. Han tog senare upp ett järnrör från gatan och sa "Vi försvarar oss! Vi försvarar oss!".

Kent Ekeroths tonfall har länge varit ett av de mest aggressiva i den politiska debatten. Han ser till att hat, främlingsfientlighet, våldsuppmaningar och lögner fortsätter att spridas på sajten Avpixlat. Han kan på sin Facebooksida publicera en video när barn i Sverige misshandlar varandra, och låta hatiska kommentarer som "svin" och "vidriga sociala avskum" om namngivna barn ligga offentliga i månader.

Han kan stå på ett torg i Trelleborg med uniformerade nazister och andra från den rasideologiska miljön bland publiken och säga att "Ni är en spjutspets för att ta vårt land tillbaka".

Kent Ekeroth är själv en spjutspets, en som säger det Jimmie Åkesson bara mumlar. Men hur mycket "jag gör vad fan jag vill" klarar SD-ledningen? Hur många krogbråk klarar Ekeroth? Det här är inte det första. 

Blir han kvar om han fälls? Inte otänkbart. SD vill ha spjutspetsar, och SD:s Kent Ekeroth tror verkligen att han kan göra precis vad fan han vill.

"Vi är det parti som bryr oss om problem innan de når Östermalm" skrev Paula Bieler, riksdagsledamot för SD, på Twitter nyligen. Då tänkte hon uppenbarligen inte på Kent Ekeroths problematiska krogrundor i kvarteren kring Stureplan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag