Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Donald Trump fyller 75 år i dag, och jag tänker på Alzheimer

Forskaren: ”Optimismen är stor internationellt”
Både Donald Trump och mannen som upptäckte alzheimers sjukdom har födesledag i dag.
Foto: Shutterstock

Donald Trump, mannen som fortfarande försöker övertyga hoppfulla republikaner och andra naiva amerikaner att han vann presidentvalet i USA i höstas, har födelsedag.

Donald Trump fyller 75 år i dag, och jag tänker på alzheimer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Missförstå mig inte. Jag tänker inte påstå att Donald Trump ”totalt tappat det”; att ge sjukdomsdiagnoser över internet överlämnar jag med varm hand till de moderata och sverigedemokratiska politiker som anser sig ha den kompetensen.

Jag tror inte alls att Donald Trump är så dement att han hade satt på sig sina byxor bak och fram när han nyligen höll sitt tal i Greenville, North Carolina. Det såg bara ut så. Han hade otur med ljussättningen.

För oss som minns hiphopduon Kris Kross från Atlanta är det dessutom inget konstigt med att bära sina byxor bak och fram. Så OM Donald Trump gjorde det, vilket jag inte tror, var det säkert bara en hyllning till Kris Kross och texter som ”I'll make ya bump, hump, wiggle and shake your rump”.

Låt oss lämna Trumps brallor och ägna oss åt Alois Alzheimer, den tyske läkare som också har födelsedag i dag och som upptäckte och gav namn åt en fruktansvärd sjukdom. Han förstod för mer än hundra år sedan att den demens han hittade hos en patient som han följde på nära håll var en verklig fysisk sjukdom, att den berodde på en egenartad sjukdom i hjärnbarken och inte var orsakad av det hans kritiker kallade naturlig ålderssvaghet.

Redan 1906 redogjorde han för sina observationer av den märkliga sjukdom som tycktes ta ifrån patienten hennes personlighet. Efter Alois Alzheimers död tog det nästan sjuttio år innan sjukdomen skulle bli allmänt känd.

I dag är alzheimer den vanligaste demenssjukdomen. I Sverige finns i dag ungefär 100 000 alzheimersjuka. Varje år insjuknar 15 000 i sjukdomen. Min svärmor har haft alzheimer i minst 15 år, och även om vi känner igen hennes anletsdrag och ser att det är Elsy är hon inte längre den ”low key bad ass woman” som vi älskade. Jo, vi älskar henne, men hon är en annan nu.

Pandemi, besöksförbud och elände det senaste året har gjort att vi inte har kunnat besöka henne, krama henne, sjunga för henne så mycket som vi velat. Nästan inte alls. Och digitala möten med alzheimerpatienter är inte den ultimata relationen.

I våra mardrömmar upplever vi det hon genomlever; ensamheten, fragmenten av ögonblick, ett obegripligt pussel – och då och då en hand som tar hennes hand, kroppslig värme och mänsklig kontakt för en sekund som sedan flyr och aldrig kommer åter.

Att USA för några dagar sedan efter mer än hundra år med alzheimer godkände en medicin är något att fira. Även om det finns frågetecken. Även om läkemedlet inte botar, men reducerar de beläggningar i hjärnan som förstör hjärnceller. Det är i alla fall mer att fira än födelsedagen för en katastrofal president.

Jag tänker på att 30 miljoner människor är drabbade av alzheimer, och att de bara blir fler och fler. Jag imponeras över hur snabbt det gick att få fram vaccin mot corona. Jag grubblar över hur mycket mer som borde satsas på forskning om demenssjukdomar, och hur viktigt det är att få fram riktiga bromsmediciner.

Alois Alzheimer blev bara 51 år. Hjärtat gav upp. Det sägs att han ofta rökte en cigarr som han plockade ut när han skulle förklara det komplicerade, och att det därför ofta låg en cigarrstump vid elevernas mikroskop.

En annan läkare som rökte cigarr var Che Guevara, revolutionären som tillsammans med Fidel Castro störtade Kubas diktator och förtryckare Batista. Che Guevera var också född 14 juni. Men det är en helt annan historia.

Trump har fortsatt stort inflytande bland republikanerna