Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Det uttrycket trodde vi aldrig att drottningen skulle ta i sin mun

En klassiker från svunna tider och ett uttryck jag aldrig trodde drottningen skulle använda, skriver Expressens krönikör Lars Lindström.Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Vi utvecklade internet, vi skapade artificiell intelligens och i förra veckan gick Nobelpriset till dyslektikern och professorn med det något tvetydiga namnet Johnny B Goodenough för att ha utformat batteriet i våra omistliga mobiler, datorer och elbilar.

Vi kan.

Men frågan är om inte människans svåraste utmaning har varit och är att uppfostra barn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Morgon den första dagen, oktober lägger rödgula mattor på trottoarerna och en pappa skriker oresonligt högt och vredgat åt sin lilla dotter mitt framför mig. Jag tänker att han måste säga förlåt, förklara sig och sedan förlåta sig själv och inse att han kan göra bättre ifrån sig i morgon.

Föräldraskap kräver höga nivåer av tålamod, engagemang, kärlek och… något annat som jag inte kommer på just nu.

Efter att ha arbetat som förälder i ett par decennier, och gjort mitt yttersta för att vara en kompentent uppfostrare av såväl egna som andras barn kan jag med säkerhet endast konstatera en sak: det är ingen jättebra idé att berätta för andra hur de ska göra. Du kan ha hur rätt som helst, men de flesta vill inte ha goda råd i den frågan från en vän, en bekant eller en okänd medelålders man på gatan.

Att frånta en förälder auktoritet är aldrig effektivt. Varken för barnet, föräldern eller dig som utomstående idiot, vilket du utan tvekan kommer att bli utnämnd till, högljutt eller i tanken. Ingen förälder har rätt att döma en annan förälder, åtminstone inte den som håller sig inom lagens råmärken.

Men för den sakens skull kan man väl få komma med några anvisningar? I all välmening?

Då passar verkligen: ”Du kan betala din skräpmat själv”

För ett par år sedan uppmanade New York Times läsarna att skicka in sina bästa råd, vad man med sex ord kan utrycka i fostrande syfte till sina barn – eller till andra föräldrar. Det blev en odyssé av insikt och föräldrahumor.

”Vi förhandlar inte med terrorister” är ett rått men omistligt konstaterande som mammor och pappor till barn i en särskild ålder kan använda. Till alla med riktigt små barn är det bästa rådet: ”Du behöver en mycket större trasa”.

En personlig favorit för oss med barn som växer upp alldeles för snabbt är: ”Kramas så länge det bara går”. Och efter att ha hört den vrålande pappan på gatan häromdagen tänkte jag ut denna: ”Förlåt dig själv – nystart i morgon”.

”I dag är det skärmfri dag” och ”I vår familj slåss vi inte” är några jag själv har använt i tid och otid.

Hörde ni om det liberala kommunalrådet i Örebro som lät sin 17-årige son käka på Mc Donalds fem dagar i rad för att han inte gillade skolmaten, särskilt inte vegorätterna? Då passar verkligen: ”Du kan betala din skräpmat själv”.

På tal om curlingföräldrar: ”Jag tänker inte skriva din blogg” är den moderna mammans motsvarighet till den uråldriga: ”Jag tänker inte göra din läxa”.

Men om jag måste välja en för livet blir det: ”Du vet att jag älskar dig”

Kungens och drottningens barnbarn uteslöts ur kungahuset förra veckan och ska ”mer betraktas som privatpersoner” och slippa ”de begränsningar när det gäller anställningar eller bedriva näring som är förknippad med kungliga personer”.

Då aktualiserades klassikern från svunna tider: ”Klipp er, skaffa er ett jobb”. Det uttrycket trodde vi aldrig att drottningen skulle ta i sin mun. Behöva ta i sin mun.

Men om jag måste välja en för livet blir det: ”Du vet att jag älskar dig”.

Och till andra föräldrar vill jag bara säga: ”DU ska inte uppfostra MINA barn”.