Lars Lindström

Det som inte dödar stärker Lagercrantz

David Lagercrantz "Millennium"-bok släpptes natten till torsdagen.
Foto: Henrik Montgomery/Tt

David Lagercrantz glömmer medieträningen och visar sitt hjärta.

Det som inte dödar författaren stärker honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ur hela den hysteriska, paranoida lanseringskampanjen för den fjärde boken i Millenniumsuccén går David Lagercrantz ut som segrare, med viftande armar, uppknäppt skjorta, rynkad panna och febrig blick.

Jag hade önskat att han hade varit starkare i sin journalistiska integritet och inte naivt, eller möjligen med öppet sinne, gått med på alla krav om sekretess, förbud, tystnad på sociala medier och annat hemlighållande som föregick utgivningen och marknadsföringen av "Det som inte dödar oss".

Det är en förvånande, ickejournalistisk hållning med upphovsrättsskyddet som täckmantel.

Men SVT-intervjun i Aktuellt, som skapade turbulens och av Lagercrantz själv kallas för "skandalös journalistik" och "tabloidisering av public service", är redan en klassiker och skadar inte författaren ett dugg.

Tvärtom tror jag många tycker det är underbart med riktiga känslor, en person som glömmer medieträningen, blottar sig och förklarar att han inte är mer än människa.

Behandlade Aktuellt David Lagercrantz som om han vore kriminell, som han själv tycker? Nej, absolut inte. Möjligen kände sig redaktionen tvingad att ta i lite extra eftersom författarens hustru Anne Lagercrantz från nästa månad är ny chef för nyheter och sport på SVT.

En gullig, ryggdunkande intervju med blivande chefens make hade kunnat få många att ifrågasätta den journalistiska integriteten på SVT:s nyhetsredaktioner, skulle jag tro.

Det är inte synd om David Lagercrantz. Han fick ett drömerbjudande. Han har gått med på att förlagen skapar orimliga regler, han har därmed sett till att intervjuerna handlar om allt annat än boken, eftersom ingen har fått läsa i förväg.

Det relevanta blir då frågor om pengarna, familjeintrigerna, förlagets paranoia och om det är rätt eller fel att fortsätta med Stieg Larssons livsverk. De frågorna hade säkert kommit ändå, men blev nu de enda.

Hade Otto Sjöberg, vd på bokförlaget Norstedts, skrivit under ett så här omfattande sekretessavtal när han var chefredaktör för Expressen? Hade David Lagercrantz gjort det han var nyhetsreporter på Expressen? Hade Stieg Larsson som journalist på Expo gått med på kraven?

En sak är säker: Mikael Blomkvist, den undersökande journalisten i Millenniumböckerna, hade bett förlaget stoppa upp sina sekretessavtal där de hör hemma.