Lars Lindström

Det skulle förvåna mig om polisen inte ger tummen upp till nazisterna

Nordiska motståndsrörelsen vid deras demonstration den 1 maj förra året i Borlänge.
Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

En nordisk naziförening med dömda våldsverkare och bombmän vill marschera i Falun första maj.

Det skulle förvåna mig om polisen inte ger tummen upp till nazisterna.

Men jag skulle sannerligen applådera ett nej, om inte annat av säkerhetsskäl.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Grå himmel över Sverige, och i veckan avgörs om det pinsamma nazisttåget på första maj i Borlänge förra året ska få en repris i Falun.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen är dömda till fängelsestraff för många vapenbrott, våldsbrott, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Just nu är några av dem misstänkta för en serie bombattentat på flera orter, misshandel och brott mot knivlagen. Polisen har hittat sprängmedel hemma hos en av männen.

Hur tacklar det svenska samhället detta akuta problem?  Ja, i veckan kommer polisen troligen att ge organisationen tillstånd att tåga genom Falun på första maj och sprida sin rasistiska våldsideologi.

Jag vet, det låter inte klokt. Som om polisen skulle ge tillstånd till några hundra återvändande IS-krigare att torgföra sin våldsbejakande extremism i ett första maj-tåg i Vellinge.

I Sveriges riksdag finns tyvärr ingen politisk vilja att förbjuda uppenbart rasistiska eller nazistiska organisationer.

Nordiska motståndsrörelsen är nazister, de kallar sig själva nationalsocialister, hyllar Adolf Hitler och påstår att Förintelsen är en bluff. De vill genetiskt rasbedöma alla som kommit till Sverige efter 1975 och deras efterkommande.

Varför? De vill beröva människor som de kallar "rasfrämmande" en rad medborgerliga rättigheter som rösträtt eller helt enkelt slänga ut dem ur landet.

Det är en fruktansvärd, rasdiskriminerande, odemokratisk ideologi. Organisationens medlemmar bedöms av Säpo "ha avsikt och förmåga att begå politiskt motiverade brott, även i form av grova våldsbrott".

Men, resonerar Sveriges riksdag, även nazister måste ha föreningsrätt, rätt att demonstrera och yttrandefrihet. Klart att de ska få marschera på första maj med sitt militära symbolspråk, sina instoppade slipsar och sitt människofientliga budskap. Klart de ska få bära fanor och sköldar för att kunna slåss. Klart de ska få tillstånd av polisen. Klart de ska skyddas av polis.

Nordiska motståndsrörelsen 1 maj förra året i Borlänge.
Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

För denna flathet mot organiserad rasism har Sverige fått kritik av Förenta Nationerna i många år.

Vi undertecknade FN:s konvention om att avskaffa av alla former av rasdiskriminering 1969. Där står att "allt spridande av idéer grundade på rasöverlägsenhet eller rashat” ska vara brottsligt. Sverige lovar att ”olagligförklara och förbjuda organisationer, samt organiserad propaganda och all annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering”.

Hur kan då Nordiska motståndsrörelsens rasdiskriminerande agitation vara laglig?

Sveriges linje har de senaste decennierna varit att Brottsbalkens paragrafer om "hets mot folkgrupp" räcker. Många tycker att det inte gör det. Särskilt inte i dessa dagar, när den globala vita nationalismen tar sig allt otäckare och våldsammare uttryck.

Flera olika ansvariga utgivare för Nordiska Motståndsrörelsens sajt Nordfront har dömts till fängelsestraff för hets mot folkgrupp.

Men när samma budskap ska föras ut på gator och torg skyddas hetsarnas rätt att hetsa av polis. Där finns något som skaver. Där behövs nya tankegångar i en ny tid.