Lars Lindström

Det skeva SD-spelet

Ni hänger väl med i SM-slutspelet?

Sverigedemokraterna och dess ungdomsförbund SDU spelar just nu SM-finaler i politisk korrekthet.

Det går så där.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För tre veckor sedan hyllade La Destras partiledare Francesco Storace den fascistiska diktatorn Benito Mussolini genom att lägga blommor på hans grav i hemstaden Predappio.

"Ett sunt parti" och inte alls fascistiskt har Gustav Kasselstrand i SDU sagt om förbundets italienska samarbetspartner La Destra.

När Gustav Kasselstrand och hans kollega William Hahne nu hotas av uteslutning påstår han att samarbete med La Destra knappt har förekommit. Vilket är en ren lögn, och bara ett sätt att försöka hålla byken ren och korrekt.

Så här skrev Kasselstrand i ett pressmeddelande hösten 2011: "SDU kan nu med stolthet meddela att två representanter från det italienska partiet La Destra deltar på förbundets demonstration i Malmö den 15:e oktober."

I går avslöjades att Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge under hösten 2013 umgicks med Giuliano Moggi, en annan av ledarna i La Destra. Men Vinge påstår att de aldrig pratade politik, och att han knappt kände till partiet eller samarbetet med SDU.

Henrik Vinge valdes i februari 2013 in i styrelsen för SDU Stockholm, så helt ovetande om förbundets verksamhet kan han inte ha varit ett halvår senare.

SDU bjöd under ett par år in politiker från La Destra till en rad officiella möten, kongresser och demonstrationer i Göteborg, Malmö, Jönköping och Kroppefjäll, där Giuliano Moggi också höll ett bejublat tal.

La Destra bjöd i februari 2012 in Kasselstrand och Hahne till Rom, där de träffade både Giuliano Moggi och partiledaren och Mussoliniälskaren Francesco Storace.

När han käkade middag med Henrik Vinge hade Giuliano Moggi inbjudits och gästat SDU-evenemang i Sverige minst fyra gånger från april 2011 till augusti 2012.

Om detta samarbete sades alltså inte vid något tillfälle ett enda ord när styrelseledamoten i SDU träffade La Destra-politikern i Rom.

Enligt språkröret Mattias Karlsson i SD är det helt OK för Sverigedemokrater att käka middag och umgås med fascister, bara man inte pratar politik. Om man däremot bjuder in samma fascister till kongress och demonstrationer riskerar man att uteslutas - två och ett halvt år senare.

Reglerna för SD-finalerna i politisk korrekthet är inte helt glasklara. Att vara PK är egentligen ett uttryck som rasister och högerextrema kastar över alla som försöker inta en solidarisk, human, normkritisk eller feministisk ståndpunkt.

Det SD gör är att med alla medel försöka se ut som ett politiskt korrekt parti, trots att det bubblar av allt det andra under ytan. Om någon vinnare någonsin kan koras i det här spelet är högst osäkert.