Lars Lindström

Det hade vi aldrig trott - SD hyllar mångkultur

Publicerad
Uppdaterad
Snacket går på nätet att Sverigedemokraterna var influerade av rasistiska skinnskallar när de hyllade sin partiledare på valvakan med sången "Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la".
Det är inte alls säkert.
SD kan också i hemlighet älska mångkulturen!
Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
När Jimmie Åkesson klev in i festlokalen på Gärdet i Stockholm skrålade de närvarande Sverigedemokraterna som en man: "Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la".
Detta reser allvarliga frågor både om SD-toppens kännedom om sitt eget partiprogram och dess kunskaper i musikhistoria.
Vi har under valrörelsen trummats in med SD-budskapet om hur mångkulturen hotar det svenska samhället.
Då förväntar man sig en ursvensk ramsa när partiledaren och riksdagsplatserna ska firas på valnatten. Icke så.

Sången SD-topparna sjöng heter i original "Brown girl in the ring", är en barnvisa och skapades i den kokande gryta av olika folkgrupper, religioner, språk och kultur som utgör Trinidad och Tobago i Västindien.
Därifrån fraktades låten till USA i calypsovågen på 1950-talet och vidare till Europa. Den blev på 1978 en diskohit med Boney M, tysk grupp vars sångerskor hade sina rötter på Jamaica, Montserrat och Aruba.
På 1980-talet blev refrängen - med ny text - en ramsa på fotbollsmatcher i England. Via fotbollshuliganerna hamnade den hos svenska skinnskallar som tondövt och historielöst skränande "Sverige åt svenskarna sha-la-la-la-la".
Den sistnämnda kopplingen har gett upphov till många kommentarer på Internet om att Sverigedemokraterna stämde upp sin sång till Jimmie Åkesson för att manifestera partiets rötter i den rasistiska organisationen bevara Sverige svenskt.

En större sensation är om Sverigedemokraterna i hemlighet gillar Lord Invader, som på 1950-talet gjorde en av de första kända inspelningarna av "Brown girl in the ring".
Sångaren med det hotfulla namnet Lord Invader heter egentligen Rupert Grant och föddes i San Fernando, Trinidad år 1915, i denna mångkulturella mix som bland annat skapade calypson. Här levde spanska kolonisatörer, afrikanska slavar från en rad olika etniska grupper, franska kreoler, brittiska kolonisatörer, massinvandrade indier, syrianer, portugiser och kineser som kom till öarna på 1800-talet.
Ur denna sverigedemokratiska mardröm, ett i sanning mångkulturellt samhälle, föddes det som blir en hyllningssång till Jimmie Åkesson - och samtidigt en hyllning till mångkulturen. Är det inte fantastiskt?
Vad det visar är det orimliga i Sverigedemokraternas politik. All kultur uppstår och utvecklas i mötet med annan kultur.
På nätet finns för övrigt en annan söt version av "Brown girl in the ring". Några muslimska flickor från Islamiyah Matriculation School i Tamil Nadu, Indien, dansar och sjunger glatt, och jag kan bara tänka på Jimmie Åkesson. Sha-la-la-la-la...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag