Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta

Vem säger vad? Fabian Fjälling, Katerina Janouch eller Vávra Suk? "Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta", skriver Expressens krönikör Lars Lindström.

Aldrig har så många haft möjlighet att offentligt uttrycka en sådan mångfald av vitt skilda åsikter, om allt och alla.

Men det får man väl inte säga längre i den här jämrans åsiktsdiktaturen!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En dag när alla tycks hata att det snöar står jag vid ett övergångsställe i en frusen stad och väntar på grön gubbe. En liten pojke står bredvid. I sina framsträckta händer håller han varsamt en slät snöboll, som vore det en gigantisk pärla.

Ordet snöflinga, så vackert det är, och så skön varje enskild snöflinga verkar när vi tittar närmare.

Snöflinga har också blivit ett hånfullt uttryck i högerextrema kretsar om alla som uppfattas som lättkränkta och ömtåliga.

Ord har betydelse, ord kan vara pärlor i våra utsträckta händer, och hur vi använder dem spelar roll. Att riksdagspartier, författare och debattörer normaliserar termer som formas och används av högerextrema och nazister är inte oviktigt.

LÄS OCKSÅ LARS LINDSTRÖM: I tre decennier har SD hatat Sverige 

Ta påståendet att Sverige är en "åsiktsdiktatur", där man inte får säga vad man tycker. Här några citat, vem säger vad? 

Är det Vávra Suk, chefredaktör för högerextrema tidskriften Nya Tider? Eller Katerina Janouch, författare och samhällsdebattör? Är det Fabian Fjälling från rasideologiska sajten Granskning Sverige? Är det Sverigedemokraternas partiprogram från 1996? Eller en kommentar på hatsajten Avpixlat (numera Samhällsnytt)?

1) "Det är tydligt att Sverige blir allt mer likt en åsiktsdiktatur."

2) "Genom en process där ”godkända” internationellt orienterade politiker tillsatts på ledande poster i samhället och med extremt likriktade massmedia, tv- och radiomonopol har en slags åsiktsdiktatur kunnat skapas."

3) "Nu är det uppenbart för alla svenskar att vi lever i en åsiktsdiktatur."

4) "Vad åsiktsdiktaturen gör med oss. Utvecklingen går med stormsteg åt fel håll i det tidigare fria(re) Sverige"

5) "En pennalistisk åsiktsdiktatur med ett tvångsfinansierat propagandaministerium under ledning av en intelligensbefriad diktator..."

Egentligen spelar det ingen roll vem som utrycker vad. Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta, att de till hundratusentals kan sprida det orimliga påståendet att Sverige är en vidrig åsiktsdiktatur.

Fakta är att Sverige är den nation som har störst politisk och medborgerlig frihet i hela världen, enligt det oberoende forskningsinstitutet Freedom House. 

LÄS OCKSÅ LARS LINDSTRÖM: Hotet mot klimatet är större än en politiker som svettas

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är grundläggande, men ger inte rätten att få synas överallt hela tiden, bli publicerad på tidningssajter, få sommarprata i Sveriges Radio, ge ut böcker på Norstedts, erbjudas utrymme i TV4.

Och den som framför sexistiska, intoleranta, diskriminerande, kränkande, rasistiska eller odemokratiska åsikter får räkna med motstånd från andra med lika stor frihet att yttra sig. Intolerans måste inte tolereras, då riskerar toleransen att gå under.

Jag står vid övergångsstället och tänker mig för. Pojken får inte bli rädd och gå hem till sina föräldrar och säga att en ful gubbe besvärat honom.

Jag säger att det är den finaste snöboll jag någonsin sett. Pojken strålar och berättar att han har jobbat med den i minst tjugo minuter. När våra vägar skiljs ropar han något oväntat "Ha en bra dag".  Jag vänder mig om och vinkar och fångar en snöflinga i handen.