Vem säger vad? Fabian Fjälling, Katerina Janouch eller Vávra Suk? "Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta", skriver Expressens krönikör Lars Lindström.
Vem säger vad? Fabian Fjälling, Katerina Janouch eller Vávra Suk? "Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta", skriver Expressens krönikör Lars Lindström.
Lars Lindström

Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta

Publicerad

Aldrig har så många haft möjlighet att offentligt uttrycka en sådan mångfald av vitt skilda åsikter, om allt och alla.

Men det får man väl inte säga längre i den här jämrans åsiktsdiktaturen!

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En dag när alla tycks hata att det snöar står jag vid ett övergångsställe i en frusen stad och väntar på grön gubbe. En liten pojke står bredvid. I sina framsträckta händer håller han varsamt en slät snöboll, som vore det en gigantisk pärla.

Ordet snöflinga, så vackert det är, och så skön varje enskild snöflinga verkar när vi tittar närmare.

Snöflinga har också blivit ett hånfullt uttryck i högerextrema kretsar om alla som uppfattas som lättkränkta och ömtåliga.

Ord har betydelse, ord kan vara pärlor i våra utsträckta händer, och hur vi använder dem spelar roll. Att riksdagspartier, författare och debattörer normaliserar termer som formas och används av högerextrema och nazister är inte oviktigt.

LÄS OCKSÅ LARS LINDSTRÖM: I tre decennier har SD hatat Sverige 

Ta påståendet att Sverige är en "åsiktsdiktatur", där man inte får säga vad man tycker. Här några citat, vem säger vad? 

Är det Vávra Suk, chefredaktör för högerextrema tidskriften Nya Tider? Eller Katerina Janouch, författare och samhällsdebattör? Är det Fabian Fjälling från rasideologiska sajten Granskning Sverige? Är det Sverigedemokraternas partiprogram från 1996? Eller en kommentar på hatsajten Avpixlat (numera Samhällsnytt)?

1) "Det är tydligt att Sverige blir allt mer likt en åsiktsdiktatur."

2) "Genom en process där ”godkända” internationellt orienterade politiker tillsatts på ledande poster i samhället och med extremt likriktade massmedia, tv- och radiomonopol har en slags åsiktsdiktatur kunnat skapas."

3) "Nu är det uppenbart för alla svenskar att vi lever i en åsiktsdiktatur."

4) "Vad åsiktsdiktaturen gör med oss. Utvecklingen går med stormsteg åt fel håll i det tidigare fria(re) Sverige"

5) "En pennalistisk åsiktsdiktatur med ett tvångsfinansierat propagandaministerium under ledning av en intelligensbefriad diktator..."

Egentligen spelar det ingen roll vem som utrycker vad. Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta, att de till hundratusentals kan sprida det orimliga påståendet att Sverige är en vidrig åsiktsdiktatur.

Fakta är att Sverige är den nation som har störst politisk och medborgerlig frihet i hela världen, enligt det oberoende forskningsinstitutet Freedom House. 

LÄS OCKSÅ LARS LINDSTRÖM: Hotet mot klimatet är större än en politiker som svettas

Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är grundläggande, men ger inte rätten att få synas överallt hela tiden, bli publicerad på tidningssajter, få sommarprata i Sveriges Radio, ge ut böcker på Norstedts, erbjudas utrymme i TV4.

Och den som framför sexistiska, intoleranta, diskriminerande, kränkande, rasistiska eller odemokratiska åsikter får räkna med motstånd från andra med lika stor frihet att yttra sig. Intolerans måste inte tolereras, då riskerar toleransen att gå under.

Jag står vid övergångsstället och tänker mig för. Pojken får inte bli rädd och gå hem till sina föräldrar och säga att en ful gubbe besvärat honom.

Jag säger att det är den finaste snöboll jag någonsin sett. Pojken strålar och berättar att han har jobbat med den i minst tjugo minuter. När våra vägar skiljs ropar han något oväntat "Ha en bra dag".  Jag vänder mig om och vinkar och fångar en snöflinga i handen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag