Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Det är det svåraste som finns – hur ska han kunna göra det?

Expressens Magda Gad levererar ännu ett skakande reportage från Afghanistan, om hur en vuxen man utnyttjar en föräldralös 13-årig pojke som sexslav.Foto: Magda Gad

Att kunna förlåta en pedofil måste vara det svåraste som finns.

Offren kan ibland inte ens förlåta sig själva.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Då och då knyter tillvaron ihop lösa trådar på ett märkvärdigt sätt.

När jag köper keps möter jag plötsligt en rad kepsprydda människor, som jag inte skulle ha lagt märke till annars. När vi skaffade röd bil för några år sedan invaderades vägarna av röda bilar.

Fenomenet har säkert ett namn. Just nu trendar övergrepp på minderåriga. Fem miljoner polacker har sett filmen ”Kler” om katolska kyrkans övergrepp på barn, en rysare utan slut. En känd svensk tv-profil anklagas för sexuella övergrepp på barn i USA

Samtidigt levererar Expressens Magda Gad ännu ett skakande reportage från Afghanistan, om hur en vuxen man utnyttjar en föräldralös 13-årig pojke som sexslav.

På mitt nattduksbord ligger Hanya Yanagiharas roman ”Ett litet liv”. Jag plockar upp den försiktigt varje kväll. Den har så mycket svärta att den gör ont att läsa. En av de fyra vännerna i boken, centralgestalten Jude, utsattes i barndomen för så grova sexövergrepp att hans kropp nu saknar värde och måste stympas – av honom själv.

Klockan sju en morgon slår jag i gång Ekot i P1, som har ett inslag om de svenska pedofilbröderna som förra året dömdes för hundratals grova våldtäkter mot barn. P1 har gjort en ny dokumentär om brotten – som inleddes i Skåne, fortsatte i Västernorrland och pågick under många år.

Om kvällarna ser vi den gripande tv-serien ”Patrick Melrose” på HBO med Benedict Cumberbatch i sitt livs roll som självmordsbenägen heroinist. Den bygger på en delvis självbiografisk romanserie av den brittiske författaren Edward St Aubyn.

Benedict Cumberbatch i sitt livs roll som självmordsbenägen heroinist och offer för sexövergrepp i tv-serien ”Patrick Melrose”.Foto: Showtime

Till en början är allt enbart outhärdligt knarkande. Inte förrän i andra avsnittet blottläggs bakgrunden till Patrick Melroses självförakt och självdestruktiva beteende: hans pappa våldtog honom under flera år. Medan den tablettmissbrukande mamman slöt sina ögon.

En odräglig, missbrukande överklassfjant förvandlas under skeendet till en människa att känna sympati för. Allt annat är otänkbart.

Vi rymmer från pedofilvågen och tar oss ut till skogarna i Roslagen. Stormen har knäckt tallar som tandpetare och vält sjok av granar, tjogvis, över skogsvägen där vi tar oss fram till fots. Försöker ta oss fram: vi tar stora omvägar för att kunna passera på ett säkert sätt.

Stormen har knäckt tallar som tandpetare och vält sjok av granar, tjogvis, över skogsvägen där vi tar oss fram till fots.Foto: Lars Lindström

Jag kan ändå inte sluta tänka på offren. Barnen, och beroendet till förövaren, som hela tiden har övertaget och låtsas vara deras vän. Kom och sätt dig här. Gör som pappa säger. Ställ dig på knä. Gör korstecknet.

I tv-serien säger Patrick Melrose något om att övergreppen splittrar dig. Du kan inte acceptera att någon du respekterar och älskar gör detta hemska emot dig. Så du tar själv på dig skulden.

Offren är ibland oförmögna att ge ens sig själva nåd, fast de inte gjort något fel. Patrick Melrose kan inte förlåta sig själv. Inte heller sin far, eller sin mor.

Hur ska han kunna göra det svåraste som finns?

I sista episoden får han en tankeställare, när en halvgalen sektmedlem säger: Ofta är de mest skyldiga människorna samtidigt de som förtjänar mest medlidande. 

En skugga av en fågel lyfter hastigt över den snötäckta åkern. Var kom den ifrån? Den var stor, det måste ha varit en rovfågel.

 

LÄS MER: Lars Lindström: Jag är inte din slamsäck! Vet hut, ditt eländiga avskrapsfnas!