Dagen efter de två misstänkta morden på Ikea. Foto: Meli Petersson Ellafi
Dagen efter de två misstänkta morden på Ikea.  Foto: Meli Petersson Ellafi
Lars Lindström

Det är då som det stora rashatet rullar in

Publicerad

De är misstänkta för knivmorden på Ikea.

De kommer från Eritrea.

Det är då som det stora rashatet rullar in, påhejat av Björn Söder och andra skamlösa politiker från Sverigedemokraterna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På sociala medier och i kommentarsfälten på hatsajter sprids lögner, felaktiga rykten och rasism i en aldrig sinande ström sedan det blev känt att de två misstänkta för morden i Västerås bor på ett asylboende.

SD-politiker som Björn Söder drar sig inte för att skylla de fruktansvärda morden på Ikea på Sveriges invandringspolitik. Han vet givetvis att dödligt våld har minskat kraftigt i Sverige sedan 1990-talet – trots det SD kallar "massinvandringen" – men det struntar han fullständigt i. Han vill bara hetsa mot invandrare.

Det känns onödigt och meningslöst att citera de dumheter, överdrifter, lögner, spekulationer och rasistiska tillmälen som finns där ute på nätet. Alla vet hur de låter vid det här laget. Men jag måste medge att jag blir bedrövad och förskräckt över hur öppet det svenska rashatet är i dag.

SD-sympatisörer och andra som vill minska invandringen till Sverige med 90 procent – hur nu det skulle gå till utan att bryta mot till exempel Europakonventionen för mänskliga rättigheter – drar sig inte för att använda sig av en familjs tragedi för politiska syften.

Att mor och son knivhöggs till döds på Ikea i Västerås beror på den svenska invandringspolitiken, påstår de, fast i ordalag som innehåller fler okvädningsord och rasistiska tillmälen än fakta.


Många människor är oroade för det senaste årets uppmärksammade brottslighet, med sprängningar av handgranater i Malmö och skottlossningar i Stockholm, och det är förståeligt.

Men den som kopplar dödligt våld i Sverige till en ökning av antalet utrikes födda har fel, då antalet mord och dråp i Sverige minskar. De senaste tio åren har vi haft 87 om året, medan det 1990-2000 var i genomsnitt 100 fall om året av dödligt våld. Det vet Björn Söder, men han vill bara hetsa.

Tittar man på statistiken visar det sig att 95 procent av alla utrikes födda aldrig är dömda eller ens misstänkta för vare sig något tillgreppsbrott eller våldsbrott. Det vet Björn Söder också.

När polisen bestämmer sig för att skicka polis till det aktuella asylboendet och andra i Västmanland och polisbevakningen skärps på flera boenden runtom i Sverige hånas såväl polis som de medier som rapporterar om detta.

Trots den oförblommerade rasismen på nätet, trots attacker mot asylboenden på flera håll i Europa, trots misstänkta mordbränder mot asylboenden i Vilhelmina och Bengtsfors, trots tolv överfall på tiggande EU-migranter i Kista, trots ett mobbangrepp mot sovande EU-migranter i Perstorp tycker inte de främlingsfientliga krafterna att det finns någon anledning att skydda asylboenden i Västmanland.


Mats Dagerlind, chefredaktör för SD-organiserade rasistsajten Axpixlat, skriver på Twitter: "Vad är det för obehagligt synsätt på svenskar som skulle motivera att man tror att det finns en hotbild mot asylboenden". Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, hånar den stärkta bevakningen med orden: "Så talande, så tragiskt".

Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna och numera i en central roll i SD:s mediesatsning Samtiden, kallar svenska medier för "förrädare" och uppmanar till demonstration utanför asylboendet i stället, det hade vi fått se "om det hade varit lite stake i svenskarna".

Att ha stake är alltså att hetsa mot utsatta och möjligen traumatiserade människor från konflikt- och krigsområden, flyktingar som inte har någonting med brottet att göra? Skulle inte tro det. Det järnröret är bäst att lägga ned på gatan igen.

 

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här krönikan fanns uppgiften att 95 procent av alla utrikesfödda aldrig är dömda eller ens misstänkta för något brott. Siffran - som kommer från Brå - gäller tillgreppsbrott eller våldsbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag