Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Det är bara att erkänna, jag gillar verkligen brunsmetning

Ebba Busch blev MYCKET upprörd över att den högra kombinationen av regeringsaspiranter kallades blåbruna.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fundacio Antoni Tapies i Barcelona. Till och med fasaden har en brun nyans.
Foto: doble.dphoto / Colourbox

När det gäller brunsmetning har jag en favorit. Konstnären Antoni Tapies målade med breda, bruna penselstreck och blandade färgen med lera och damm för att smetandet skulle bli riktigt grovt.

Det är bara att erkänna, jag gillar verkligen brunsmetning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu var det länge sedan, men jag har flera gånger besökt Fundacio Antoni Tapies i Barcelona, ett museum helt tillägnat den katalanske konstnären. Ett av hans ständigt återkommande motiv var det katalanska motståndet mot Francos fascistregim i Spanien, och det skildrade han i stora, mörka, abstrakta målningar med sträv struktur.

Mest i brunt, men också i svart och ockra. Det är ingen överdrift att påstå att Antoni Tapies är världens främsta brunsmetare. 

Enligt flera svenska politiska kommentatorer på högerkanten kommer det närmaste året fram till valet i Sverige i september 2022 innehålla en mycket stor mängd brunsmetning. De menar då brunsmetning av de partier som kan tänka sig att regera med stöd av ett parti som bildades av rasister och nazister och än i dag har stora problem med politikers kopplingar till rasism och nazism.

Ordet förtal nämndes dock aldrig, av förklarliga skäl

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch – ni vet hon som fick villkorlig dom och 60 000 kronor i dagsböter sedan hon erkänt att hon gjort sig skyldig till grovt förtal – blev MYCKET upprörd över att den högra kombinationen av regeringsaspiranter kallades blåbruna av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en tv-debatt.

I en debattartikel en vecka senare skrev KD-ledaren att ”brunt var som bekant det tyska nazistpartiets färg. Borgerlig migrationspolitik skulle alltså vara jämförbart med nazismens utstuderade ondska”.

https://www.instagram.com/p/CUK4IYnsQQw/

Det gick fort – från blåbrunt samarbete till koncentrationsläger på några sekunder. Ordet förtal nämndes dock aldrig, av förklarliga skäl. 

Nu är det så att uttrycket blåbrun plockades in i Språkrådets nyordslista redan 2014, som ett exempel på aktuella nybildningar i språket. Betydelsen? Låt mig citera Språkrådet, svenska statens organ för språkvård och språkpolitik: ”Färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier”.

Alla måste ha uppfattat kulören i det senaste årets incidenter

Alltså, ett politiskt samarbete mellan M, KD och SD kan kallas blåbrunt, utan att Sverigedemokraterna åter tillåter uniformer på sina möten eller bränner böcker på bål . Det räcker med att partiet är främlingsfientligt eller högerpopulistiskt. Eller har ”en utbredd rasism i partiet som både präglar deras historia, men också präglar deras parti som helhet i dag och många av deras företrädare”, vilket är Ebba Buschs egen beskrivning av SD. 

Tillsammans med partikollegan Andreas Carlson lyckades Ebba Busch skriva en lång klagosång över att partnerskapet kallas blåbrunt – utan att en enda gång nynna Sverigedemokraternas namn. Det är också intressant.

Alla måste ha uppfattat kulören i det senaste årets incidenter inom SD i bland annat Mölndal, Haninge, Varberg, Lund, Göteborg och i partitoppen. De har samma färg som tidigare hundrasjuttioelva skandaler inom partiet.

Kan Ebba Busch vara färgblind? Den som inte ser nyanserna av brunt måste ha defekt färgseende, som det egentligen heter. Vi andra kan fortsätta kalla det politiska samarbetet mellan de traditionella högerpartierna och det främlingsfientliga för vad det är, blåbrunt.

Och nästa gång ni kommer till Barcelona rekommenderas ett besök på Fundacio Antoni Tapies. Till och med fasaden har en brun nyans.

Ebba Busch erkänner grovt förtal