Lars Lindström

Den viktigaste samhällsfrågan 2015 är hur mycket högerextrem nationalism Sverige klarar av

Publicerad

Av någon outgrundlig anledning tänkte jag i dag på Jesus. På hur hans föräldrar, flyktingarna Maria och Josef, i panik försökte undkomma terrorn och det sanslösa dödandet i Betlehem. Hur de flydde till Egypten och lyckades klara sig undan det massmord, den människoslakt som skedde i deras hemtrakter.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De har många miljoner motsvarigheter i dag. Familjer och barn som flyr från det ohyggliga lidandet och dödandet i Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea.

Tre miljoner chockade, livrädda, utmattade syrier – varav hälften barn – har flytt från sitt land och det treåriga kriget. De flesta hamnar i grannländerna, så klart. Libanon, med en befolkning på fyra miljoner, har tagit emot 1,5 miljoner flyktingar. Där kan vi tala om massinvandring: 37 procent.

I Sverige kommer i år drygt 80 000 människor att söka asyl, vilket är nästan lika många som toppåret 1992 under Balkankriget. Vi har en befolkning på 9,5 miljoner, och flyktingmottagandet kan alltså räknas i promille här.

Sedan kom jag att tänka på Fredrik Reinfeldt. Förre statsministern hånades av främlingsfientliga krafter när han flög över Sverige och tänkte på hur mycket plats vi har, oändliga fält och skogar, när han hävdade att Sverige inte är fullt. Men han har ju rätt, plats har vi.

När de högerextrema nationalisterna säger att Sverige har "massinvandring" handlar jämförelsen med andra länder alltid om asylsökande per miljon invånare.

Vem har bestämt att flyktingmottagande endast ska vägas mot hur många invånare ett land har? Det är en inskränkt hållning. Det finns många andra parametrar som borde betyda lika mycket i de jämförelserna, till exempel befolkningstäthet, välstånd och barmhärtighet.

Sverige har i år till och med november enligt Eurostat fått 74 375 asylansökningar och Nederländerna 24 780. Ställer man det mot att Nederländerna dessutom har dubbelt så många invånare ser Sveriges siffra mycket högre ut, även om vi pratar promille.

Men i skenet av att Sverige är tio gånger så stort som Nederländerna, att Nederländerna är ett av de mest tättbefolkade länderna i världen och Sverige ett av de glesast befolkade blir bilden en annan.

Totalt har Sverige en befolkningstäthet på 20 personer per kvadratkilometer. Tyskland har 230, Storbritannien 248, Belgien 340, Libanon 377 och Nederländerna 399 (!) personer per kvadratkilometer.

Av Sveriges totala landareal har 76 procent en befolkningstäthet på en person eller färre per kvadratkilometer. Jag upprepar: en person eller färre. Det var väl det Fredrik Reinfeldt reflekterade över när han satt uppe i sitt flygplan och såg ned på skogen och fälten.

Det finns många länder i Europa som måste ta större ansvar för den stora flyktingströmmen, precis som det finns kommuner i Sverige som måste skärpa sig. Men att säga att Sverige inte orkar ta emot Maria, Josef och deras lilla barn är ohederligt och fegt. Sanningen är att Sverige är ett av världens rikaste och glesast befolkade länder. Om något land är väl rustat att ta emot flyktingar är det vi.

Till sist: strunta i rasideologernas nonsens om vem som ska räknas in i svenska folket, hur människor ska kategoriseras och senare exkluderas. Den viktigaste samhällsfrågan 2015 är hur mycket högerextrem nationalism Sverige klarar av. Och hur mycket nazism Europa klarar av. Eftervärldens dom kommer att bli hård. Ni vet vad jag menar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag