Lars Lindström

Den obehagliga sanningen - höger eller vänster är upp till dig och mig

Möte på trottoar - till höger eller vänster? På gemensam gång- och cykelbana gäller att gå till vänster, på trottoar är det upp till oss själva.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag ska jag klargöra vad som är höger och vad som är vänster, både inom politiken och på trottoarer och gångbanor.

Dessutom tänker jag avslöja en för många obehaglig sanning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vandrar längs vintrig gata i Stockholm sent en kväll, på hemväg från den bokklubb som alla föräldrar bör ha med sina vuxna barn. Vi har diskuterat Sylvain Neuvels ”Sovande jättar”, en magisk thriller som bygger enbart på förhör, protokoll, loggar och dagboksnoteringar.

Ja, VI KAN gå på våra gator sena kvällar i Sverige, en välsignelse. I Belgien är det utegångsförbud från tio, i Nederländerna från nio och i Frankrike redan från klockan sex på kvällen. 

Kväll är en utmärkt tid för promenader. Vi slipper trängas med de som tror att de äger utrymmet, går flera i bredd, kör tre barnvagnar jämsides eller bara saknar folkvett.

Jag avskyr alla som går rakt fram utan att väja

Har bestämt mig för att hålla till höger. Det känns rimligt, så funkar det när cyklande möts, i butiker som under corona klistrar pilar för ingång och utgång, i rulltrappor; vi står till höger och passerar till vänster.

Men jag är inte rigid, viker ofta av till vänster om någon bestämt sig för att stryka längs husväggen eller har en hund som absolut måste pinka i en port i stället för på trädet. Jag avskyr alla som går rakt fram utan att väja, som ser sin plats i tillvaron som självklar och oåtkomlig. 

Men hur ska man egentligen mötas på gångbanor och trottoarer? Den obehagliga sanningen är att höger eller vänster är upp till dig och mig, tillsammans. Du får gå på vilken sida du vill. Det är inte reglerat i trafikförordningen, bara i förordningen om sunt förnuft. Men att vissa behöver vägledning står utom alla tvivel.

Vandrar vidare i snöyran och håller till höger. Tänker på den förvirrade debatt om höger och vänster som har uppstått efter att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på Twitter rekommenderade en bra dokumentär på SVT play: ”Världens undergång: Hitlers uppgång och fall”.

Den skildrar när de konservativa i Tyskland bildade regering med nazistpartiet på 1930-talet, i tron att de kunde kontrollera Hitler. Det gick så där.

Och övriga högern putsar och putsar på SD:s image inför samarbetet

Genom att bara nämna Hitler retade Morgan Johansson upp halva högeroffensiven i sociala medier och högerskribenter krävde hans avgång. Han måste ha träffat en mycket öm punkt.

Även KD-riksdagsmannen Magnus Jacobsson gav sig in i leken. Han drog den grova lögn som SD försökt prångla ut ända sedan de införde uniformsförbud på politiska möten, nämligen att ”nazismen var en vänsterrörelse”.

SD vill förstås slippa fokus på sina nazistproblem, ett till i den långa raden. Bara för några dagar sedan fick en lokal SD-politiker uteslutas för att hon avreagerat sig i en nazistgrupp på internet och avslöjats av Expo. Och övriga högern putsar och putsar på SD:s image inför samarbetet.

Håller till höger och skakar på huvudet, antingen åt att så mycket har förändrats, eller kanske åt att ingenting har förändrats.

När vi åter kliver in i lägenheten knyter jag upp kängorna som är av den typ som skinnskallarna bar när de marscherade med Sverigedemokraterna på 1980-talet. Se där ännu en förvirrande detalj.

I avsaknad av tv-seriernas och hockeymatchernas skrällande oväsen lägrar sig en intergalaktisk tystnad. Den bryts plötsligt av snöplogarnas skrapande på gatan utanför. Ska snöröjningen äntligen nå fram till trottoarerna så att vi – likt de Skelleftebor vi i grunden är – slipper att gå mitt i gatan.

Justitieministern säger att han höll avstånd när han shoppade