Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Den här människosynen tänker en av fem rösta på

Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson (SD).Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

En svensk medborgare och väljare ställer kritiska frågor till Mattias Karlsson, riksdagsman för Sverigedemokraterna.

Inget konstigt med det. Utom det att SD-politikern svarar med att ge väljaren en psykdiagnos.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som journalist får man stå ut. Allt vanligare bland proffstroll och rasister är att ställa en psykdiagnos, givetvis i brist på andra argument. Själv har jag nyligen av låtsasläkare fått diagnoserna psykbryt, inte mentalt frisk och missbildad i huvudet.

Jag är van, det känns ungefär som de där 20 betten som årets myggplåga har gett på vaderna. Det kliar lite, men det går över. Efter några år förvandlas denna typ av kränkningar till icke urskiljbara variationer av grått, obegripliga spillror av en bottenlös och sorglig gåta. Det är en sak.

Men när av folket valda och avlönade politiker ger sig på vanliga medborgare på samma sätt, då föreligger allvarligare fel.

Thomas Alm heter en konstnär och politiskt intresserad väljare i Ljungby. Han skrev till DN Åsikt och hade frågor till Sverigedemokraterna med anledning av formuleringar i partiets principprogram.

Om SD får mer att säga till om efter valet – hur ska partiet sortera ut vilka som är äkta svenskar? Vad visar man lojalitet mot?

Thomas Alm medgav att han är illojal mot den svenskhet som SD drömmer om och undrade därför vad det framtida straffet kan bli för honom.

Mattias Karlsson (till vänster) är SD:s chefsideolog. Ska han ge medborgare en psykdiagnos, undrar Lars Lindström. Paula Bieler, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof är tre andra SD-toppar.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Kritiken mot den rasbiologiska delen av principprogrammet är inte ny. Svamlet om "nedärvd essens" har kallats rasistisk av en historiker vid Uppsala universitet och moderata riksdagsledamöter.

Var det illojaliteten som retade upp Mattias Karlsson, chefsideolog för SD och van att folk gör honnör för honom?

 

LÄS OCKSÅ Alex Schulman: Vilken uniformerad säkerhetspersonal pratar han om?

 

Mattias Karlsson svarade i Dagens Nyheter, gick till personangrepp och kallade den frågvisa medborgaren för "oseriös" och "oikofob", ett populärt uttryck bland högerpopulister och högerextrema när de använt svenskfientlig och PK för många gånger.

Sedan kom den. Psykdiagnosen. Saknar den kognitiva förmågan, skriver den folkvalde om väljaren. Inte bara en gång ger doktor Karlsson sin diagnos, utan sammanlagt tre gånger i två inlägg. Ett väl genomtänkt angrepp, alltså.

Nedsatt kognitiv förmåga kan uppstå på grund av funktionsstörningar, skador eller sjukdomar som påverkar hjärnan. Som neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning, demens eller en förvärvad hjärnskada.

 

LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Inte många vet vad SD vill göra med Sverige

 

Tycker SD:s partiledare Jimmie Åkesson att partiets chefsideolog ska uttrycka sig så om en väljare? Ska folkvalda överhuvudtaget gå till personangrepp mot medborgare? Med invektiv hämtade från psykvården?

Min uppfattning är klar. Riksdagspolitiker som ger väljare psykdiagnoser har helt misstolkat sitt uppdrag.

För några år sedan kallade riksdagsmannen och då SD:s rättspolitiske talesman Richard Jomshof mig medelsvårt psykiskt utvecklingsstörd. Han skrev imbecill, ett uttryck poppis ungefär samtidigt som skallmätning. Men la till "urbota korkad" och "IQ som en skadeskjuten fiskmås", så att alla skulle fatta. Jag polisanmälde inte, men fick Jomshof att plocka bort inlägget.

Förra veckan skrev någon på Twitter att han ville slå mig i huvudet med en skyffel. Det inlägget gillades av ett par hundra, bland andra Sven Pernils, ledamot i Huddinge kommunfullmäktige och riksdagskandidat för SD.

Den här människosynen tänker en av fem väljare rösta på i höst.

 

FÖLJ ÄVEN Lars Lindström på Facebook - med livesändning varje torsdag