Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Lars Lindström

De visar åter prov på sitt bottenlösa hyckleri

SD-politik bygger på fördomar. Än en gång bevisas detta, nu av Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD Göteborg och partiledaren Jimmie Åkessons närmaste man under förra valturnén. Foto: ROBBAN ANDERSSON EXPRESSEN
Foto: Twitter
Jimmie Åkersson och Jörgen Fogelklou. Foto: ROBBAN ANDERSSON / ROBBAN ANDERSSON EXPRESSEN
Jörgen Fogelklou. Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth. Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraterna är ett parti som bygger sin politik på fördomar.

Än en gång bevisas detta, nu av Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD Göteborg och partiledaren Jimmie Åkessons närmaste man under förra valturnén.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För en vecka sedan körde en minibuss in i en restaurang i tyska Münster och dödade flera och skadade ännu fler. Då drog SD-politikern och en rad andra "invandringskritiska" personer på sociala medier förhastade och rasistiska slutsatser.

Att det visar sig att förövaren är Jens, 48, från Münster och att polisen inte misstänker politiska motiv spelar ingen roll för Jörgen Fogelklou, som för en månad sedan tog över SD i Göteborg efter en intern maktstrid då SD:s kommunalråd Lars Hansson uteslöts.

Vid en länk till en artikel om bussattacken kräver Jörgen Fogelklou att Europas gränser ska stängas. Really? För att stoppa en psykiskt labil tysk 48-åring? 

”Aldrig glömma, aldrig förlåta” skriver Jörgen Fogelklou också, vilket bland andra SD-riksdagsmannen och Ungernflyktingen Kent Ekeroth också gjort till sin paroll. Den handlar som ni fattar inte om tyskar som heter Jens.

Hatet mot flyktingar och kraven på återvandring och stängda gränser återkommer i många inlägg på sociala medier efter morden i Münster.

Att påståenden inte är sanna har ingen betydelse om det passar in i främlingsfientliga skuldbeläggningen av invandrare och flyktingar. Även politiker i Alternativ för Sverige, eller Lilla SD som jag föredrar att kalla dem, utövar samma sport.

Hatet mot flyktingar och kraven på återvandring och stängda gränser återkommer i många inlägg på sociala medier efter morden i Münster, vilket bland annat författaren Ola Larsmo påpekat.

Jörgen Fogelklous inlägg har efter en vecka ännu inte raderats. Det fyller sin uppgift, att polarisera och skrämma.

Sedan har SD-politikern mage att skriva en debattartikel i GP där han vädjar: Vi måste minska den ökade polariseringen. Bara dagar efter att han helt utan kunskap har lagt skulden på flera dödade i Münster på flyktingmottagandet i Tyskland.

Först alltså ett inlägg för att polarisera och göra människor rädda för varandra. Sedan ett om att vi måste ”minska polariseringen”. Ni-vet-vilket-parti-jag-menar ger åter prov på sitt bottenlösa hyckleri.

I Tyskland drog Beatrix von Storch, politiker för högerextrema Alternativ för Tyskland, liknande främlingsfientliga slutsatser. Kristdemokratiska politiker har krävt hennes avgång, och Beatrix von Storch har tvingats be om ursäkt för sin fördomsfullhet.

 

LÄS OCKSÅ: Lars Lindström: Då och då behöver vi påminnas om livet och döden

 

Hade Sverigedemokraterna någon skam i kroppen skulle Jörgen Fogelklou göra detsamma och stryka sitt rasistiska inlägg. Men det är att hoppas på för mycket. Han brukar komma undan med alla möjliga saker.

Annars kan han alltid hota med våld, som i ljudinspelningen som spreds förra året: ”Jag kommer skalla ner dig. Jag kommer sparka ner dig. Jag kommer gräva ner dig i en jävla garderob.” 

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har förresten efter sju år inte raderat sitt inlägg efter terrorattentaten i Norge 2011 då han – innan han visste något om gärningsmannen – retoriskt frågade sig om någon vågade sig på en gissning "om vem som ligger bakom". När det visade sig att det värsta terrorbrottet i Norden hade utförts av norrmannen Anders Behring Breivik och inte en invandrare var hans reaktion: ja, ja "inte så konstigt att man trodde det".

Nej, inget är konstigt för den som bygger sin världsuppfattning på annat än fakta.

 

FÖLJ OCKSÅ: Lars Lindström på Facebook - med livesändning varje vecka 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!