Lars Lindström

De som skriker högst är sämst på källkritik

Publicerad

Ni har alla hört det. Vi måste ta folks oro på allvar.

Det måste vi inte alls det.

Inte så länge som folk oroar sig för fel saker.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En morgon faller snöflingor vackert som i en Hollywoodfilm och landar mjukt i träden, på bilarna, gatan och trottoaren där jag går. En liten flicka böjer nacken bakåt och öppnar munnen för att fånga några flingor. Pappan skrattar, skakar på huvudet och säger att de måste gå nu.

Varje dag så fylld av skönhet. Varje dag så fylld av fulhet.

Varför är de som skriker högst om "lögner" och "PK-medier" absolut sämst på källkritik?

Motsägelsen är intressant, inte alls förvånande, men värd att tänka på en stund. Den våg av "alternativa" och främlingsfientliga sajter som har vuxit fram de senaste åren har som enda syfte att sprida hat mellan människor, med alla medel, med nätet och sociala medier som bas.

Vi måste inte alls ta folks oro på allvar, inte när rädslan bygger på lögner.


När jag säger vi menar jag den absoluta majoritet av befolkningen som vet att Sverige inte är på gränsen till kollaps.

När jag säger folk menar jag den minoritet som på sociala medier sprider artiklar som är uppenbart lögn, fejk eller satir. Källkritiken är noll, och det är inte barn som inte lärt sig ha en kritisk hållning, utan vuxna förblindade av hat.

Ingen är omedveten om att den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår och att Sverige som ett av världens stabilaste, fredligaste, säkraste, rikaste och lyckligaste länder har tagit ett stort ansvar. Ingen är heller omedveten om att det innebär en stor påfrestning för mottagande, sjukvård och skola, eller att vi måste bygga en massa bostäder.

De få som pratar om kollaps menar antagligen den utmaningen.

Men majoriteten vet att arbetslöshet och brottslighet sjunker, sysselsättning, antalet företag och bnp per capita ökar, hushållens disponibla inkomst är högre än någonsin och Sverige ligger på plats elva i OECD:s välståndsliga.

Statistikern och journalisten Staffan Landin har en tydlig uppställning på sin sajt staffanlandin.se.

 

För overklighetens folk spelar inte detta någon roll. De litar hellre på desinformatörer utsända av en rörelse startad av nazister och skinheads.

De sprider hellre videor med brutala våldsinslag som påstås vara aktuella och skildra asylsökande i dag, när filmerna i själva verket är fler år gamla och utspelar sig i ett helt annat land med gärningsmän som redan dömts för sina brott.

De sprider påhittade nyheter om att en förskola har anmälts till Skolinspektionen för att de visat Pippi Långstrump. Det spelar ingen roll att mamman heter "Ulla Bullah", de förblindade sprider ändå som om det vore allvar och hundratals rasar om "kulturarv som förstörs" och "PK-maffian".

Är det den oron vi ska ta på allvar? Nej, vi vet vad vi ska bekymra oss för. Samhällskollapsen i Syrien. Att EU inte enas om flyktingmottagandet. Hotet mot demokratin i Ungern och Polen. Att Ian Wachtmeister kan bli president i USA. Att ett gäng Karl XII-svärmare ska få något att säga till om i Sveriges riksdag.

Det är saker som kan hålla en vaken i gryningstimman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag