Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

De som skriker högst är sämst på källkritik

Ni har alla hört det. Vi måste ta folks oro på allvar.

Det måste vi inte alls det.

Inte så länge som folk oroar sig för fel saker.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En morgon faller snöflingor vackert som i en Hollywoodfilm och landar mjukt i träden, på bilarna, gatan och trottoaren där jag går. En liten flicka böjer nacken bakåt och öppnar munnen för att fånga några flingor. Pappan skrattar, skakar på huvudet och säger att de måste gå nu.

Varje dag så fylld av skönhet. Varje dag så fylld av fulhet.

Varför är de som skriker högst om "lögner" och "PK-medier" absolut sämst på källkritik?

Motsägelsen är intressant, inte alls förvånande, men värd att tänka på en stund. Den våg av "alternativa" och främlingsfientliga sajter som har vuxit fram de senaste åren har som enda syfte att sprida hat mellan människor, med alla medel, med nätet och sociala medier som bas.

Vi måste inte alls ta folks oro på allvar, inte när rädslan bygger på lögner.


När jag säger vi menar jag den absoluta majoritet av befolkningen som vet att Sverige inte är på gränsen till kollaps.

När jag säger folk menar jag den minoritet som på sociala medier sprider artiklar som är uppenbart lögn, fejk eller satir. Källkritiken är noll, och det är inte barn som inte lärt sig ha en kritisk hållning, utan vuxna förblindade av hat.

Ingen är omedveten om att den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget pågår och att Sverige som ett av världens stabilaste, fredligaste, säkraste, rikaste och lyckligaste länder har tagit ett stort ansvar. Ingen är heller omedveten om att det innebär en stor påfrestning för mottagande, sjukvård och skola, eller att vi måste bygga en massa bostäder.

De få som pratar om kollaps menar antagligen den utmaningen.

Men majoriteten vet att arbetslöshet och brottslighet sjunker, sysselsättning, antalet företag och bnp per capita ökar, hushållens disponibla inkomst är högre än någonsin och Sverige ligger på plats elva i OECD:s välståndsliga.

Statistikern och journalisten Staffan Landin har en tydlig uppställning på sin sajt staffanlandin.se.


För overklighetens folk spelar inte detta någon roll. De litar hellre på desinformatörer utsända av en rörelse startad av nazister och skinheads.

De sprider hellre videor med brutala våldsinslag som påstås vara aktuella och skildra asylsökande i dag, när filmerna i själva verket är fler år gamla och utspelar sig i ett helt annat land med gärningsmän som redan dömts för sina brott.

De sprider påhittade nyheter om att en förskola har anmälts till Skolinspektionen för att de visat Pippi Långstrump. Det spelar ingen roll att mamman heter "Ulla Bullah", de förblindade sprider ändå som om det vore allvar och hundratals rasar om "kulturarv som förstörs" och "PK-maffian".

Är det den oron vi ska ta på allvar? Nej, vi vet vad vi ska bekymra oss för. Samhällskollapsen i Syrien. Att EU inte enas om flyktingmottagandet. Hotet mot demokratin i Ungern och Polen. Att Ian Wachtmeister kan bli president i USA. Att ett gäng Karl XII-svärmare ska få något att säga till om i Sveriges riksdag.

Det är saker som kan hålla en vaken i gryningstimman.