Mer än 6 000 svenskar ger öppet sitt stöd till den heilande vitmaktsekten Soldiers of Odin. Foto: AP
Mer än 6 000 svenskar ger öppet sitt stöd till den heilande vitmaktsekten Soldiers of Odin. Foto: AP
Lars Lindström

Dags att ta vårt land tillbaka, från vitmaktretoriker och hobbynazister

Publicerad

De kallar sig löjligt nog Soldiers of Odin, Odens soldater, och är ett medborgargarde som påstår sig vilja skydda kvinnor och barn.

Går man djupare hittar man kriminalitet och nazisthälsningar – och tusentals svenskar som ger sitt stöd.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Högerextrema och främlingsfientliga strömningar i rikare kretsar på Östermalm i Stockholm har diskuterats senaste veckan efter ett starkt reportage av Björn af Kleen i DN.

Att dessa yttringar frodas i de öfvre samhällsklasserna är inget förvånande.

De akademiska rasisterna var många under det tyskvänliga 1930-talet.

En ökänd nazistdemonstration hölls 6 februari 1939 på Östermalmstorg i Stockholm, då 450 studenter i vita mössor höll upp plakat där det stod "Stoppa judeimporten" och "Sverige åt svenskarna". Det fortsatte med demonstrationer i Uppsala och Lund.

Finska Yles granskning.

På Östermalm fanns under andra världskriget en nazistfinansierad skola med en underavdelning av Hitlerjugend och med politisk skolning och raslära på schemat.

 

Normaliseringen av Sverigedemokraternas människosyn går i dag hand i hand med en ökad närvaro av grupper med nazistkopplingar på gatorna. Säpo har skärpt bevakningen av bland annat nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, som nyligen genomfört aktioner på flera platser.

Anders Behring Breivik.

Det har också Soldiers of Odin gjort. De ingår i ett nätverk av medborgargarden i flera länder, och förnekar att de är nazister eller rasister. Granskningar från Expo och finska Yle visar en annan sanning.

 

I en stängd grupp på Facebook poserar några ledare med nazihälsningar, vapen och emblem för naziorganisationen SS, skriver Yle. En bild på ett mörkhyat barn i en hink kommenteras med "Ett ämbar med skit". De påstår sig vilja förhindra brott, men en rad ledare är dömda för flera fall av misshandel, knarkbrott, dopingbrott, vapenbrott, grovt rattfylleri med mera.

Kent Ekeroth.

Stödgruppen för Soldiers of Odin Sweden på Facebook innehåller 5 600 svenskar, och det finns fler grupper. Mer än 6 000 svenskar ger helt öppet, med namn, bild, yrke och bostadsort, sitt stöd till en heilande vitmaktsekt.

Jag hittar en vd och ägare till en känd restaurang. En konsult för Axel Johnson International (undrar vad Antonia Ax:son Johnson tycker om det). En boendestödjare hos Eskilstuna kommun. En regionchef för ett teknikföretag i Göteborg. En barnskötare hos Växjö kommun.

Ingmar Aronsson.

Bland Odens vänner finns även Ingmar Aronsson (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Lessebo, Anders Björkroth, nämndeman (SD) i Göteborg och Robert Pettersson, avhoppad SD-politiker i Upplands Väsby.

Är det en slump att den nazistiske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik häromveckan bekände sig som troende på den enda Guden, Oden? Är det ett sammanträffande att Kent Ekeroth (SD) förutspår "slutet för Sverige som en svensk nation" och hetsar om att vi måste "ta vårt land tillbaka"?

Jag håller med. Vi måste ta vårt land tillbaka, från kollapshetsarna, från vitmaktretorikerna, från hobbynazisterna.

Jag vill bara tillägga en sak: Enligt legenden var Oden enögd, det vill säga inskränkt, rigid och trångsynt.

 

I en tidigare version av texten stod att Marcus Öhrn, sångare i Bedårande Barn, var medlem i en supportergrupp till Soldiers of Odin. Marcus Öhrn vill understryka att han blev tillagd i gruppen utan sin vetskap och att han så fort han förstod vad det handlade om gick ur den.
"Jag vill absolut inte figurera i en massa nazistsnack. Jag hatar nazister", skriver han i ett mejl till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag