Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Dags att ta vårt land tillbaka, från vitmaktretoriker och hobbynazister

Mer än 6 000 svenskar ger öppet sitt stöd till den heilande vitmaktsekten Soldiers of Odin.
Foto: AP

De kallar sig löjligt nog Soldiers of Odin, Odens soldater, och är ett medborgargarde som påstår sig vilja skydda kvinnor och barn.

Går man djupare hittar man kriminalitet och nazisthälsningar – och tusentals svenskar som ger sitt stöd.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Högerextrema och främlingsfientliga strömningar i rikare kretsar på Östermalm i Stockholm har diskuterats senaste veckan efter ett starkt reportage av Björn af Kleen i DN.

Att dessa yttringar frodas i de öfvre samhällsklasserna är inget förvånande.

De akademiska rasisterna var många under det tyskvänliga 1930-talet. 

En ökänd nazistdemonstration hölls 6 februari 1939 på Östermalmstorg i Stockholm, då 450 studenter i vita mössor höll upp plakat där det stod "Stoppa judeimporten" och "Sverige åt svenskarna". Det fortsatte med demonstrationer i Uppsala och Lund.

Finska Yles granskning.

På Östermalm fanns under andra världskriget en nazistfinansierad skola med en underavdelning av Hitlerjugend och med politisk skolning och raslära på schemat.


Normaliseringen av Sverigedemokraternas människosyn går i dag hand i hand med en ökad närvaro av grupper med nazistkopplingar på gatorna. Säpo har skärpt bevakningen av bland annat nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, som nyligen genomfört aktioner på flera platser.

Anders Behring Breivik.

Det har också Soldiers of Odin gjort. De ingår i ett nätverk av medborgargarden i flera länder, och förnekar att de är nazister eller rasister. Granskningar från Expo och finska Yle visar en annan sanning.


I en stängd grupp på Facebook poserar några ledare med nazihälsningar, vapen och emblem för naziorganisationen SS, skriver Yle. En bild på ett mörkhyat barn i en hink kommenteras med "Ett ämbar med skit". De påstår sig vilja förhindra brott, men en rad ledare är dömda för flera fall av misshandel, knarkbrott, dopingbrott, vapenbrott, grovt rattfylleri med mera.

Kent Ekeroth.

Stödgruppen för Soldiers of Odin Sweden på Facebook innehåller 5 600 svenskar, och det finns fler grupper. Mer än 6 000 svenskar ger helt öppet, med namn, bild, yrke och bostadsort, sitt stöd till en heilande vitmaktsekt.

Jag hittar en vd och ägare till en känd restaurang. En konsult för Axel Johnson International (undrar vad Antonia Ax:son Johnson tycker om det). En boendestödjare hos Eskilstuna kommun. En regionchef för ett teknikföretag i Göteborg. En barnskötare hos Växjö kommun.

Ingmar Aronsson.

Bland Odens vänner finns även Ingmar Aronsson (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Lessebo, Anders Björkroth, nämndeman (SD) i Göteborg och Robert Pettersson, avhoppad SD-politiker i Upplands Väsby.

Är det en slump att den nazistiske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik häromveckan bekände sig som troende på den enda Guden, Oden? Är det ett sammanträffande att Kent Ekeroth (SD) förutspår "slutet för Sverige som en svensk nation" och hetsar om att vi måste "ta vårt land tillbaka"?

Jag håller med. Vi måste ta vårt land tillbaka, från kollapshetsarna, från vitmaktretorikerna, från hobbynazisterna.

Jag vill bara tillägga en sak: Enligt legenden var Oden enögd, det vill säga inskränkt, rigid och trångsynt.


I en tidigare version av texten stod att Marcus Öhrn, sångare i Bedårande Barn, var medlem i en supportergrupp till Soldiers of Odin.  Marcus Öhrn vill understryka att han blev tillagd i gruppen utan sin vetskap och att han så fort han förstod vad det handlade om gick ur den.
"Jag vill absolut inte figurera i en massa nazistsnack. Jag hatar nazister", skriver han i ett mejl till Expressen.