Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Då kliver plastkasseupproret in och det är så dumt så kärnkraftverken stannar

Så skadas människor och djur
I Sverige införs 1 mars en ny skatt på plastkassar.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Uppenbarligen finns det människor, till och med politiker, som tycker att det är rimligt att vi i Sverige köper en miljard plastkassar varje år.

Plastkasseupproret är det fånigaste som hänt i nationen sedan någon sågade ned Zlatanstatyn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gråvädret lägrar sig över Stockholm, vi går omkring och hoppas att vintern eller ”vintern” snart ska vara över och att en ny, häpnadsväckande årstid ska infinna sig.

Jag promenerar till återvinningen med all plast som samlats i hushållet och slänger ned i de gröna behållarna. Av detta blir jag sorgsen – och på samma gång upprymd. Bekymrad för att så chockerande många varor är inslagna i plast. Samtidigt glad över att se att så många, unga och gamla, tar sig tid att samla ihop och återvinna.

Den högre insikten gör att många numera har med sig kassar när vi handlar, använder dem om och om igen.

Jag tänker på min pappa som när han dog 1978 hade ett helt köksskåp fullt av plastkassar. De var gratis på den tiden. Pappa, pappa, vad skulle du ha alla dessa påsar till? Det var det enda anmärkningsvärda han lämnade efter sig, förutom en pappkartong fylld med hundralappar.

Vi köper färre och färre plastkassar i Sverige, men 2018 bar vi ändå hem mer än en miljard, närmare bestämt 1 020 000 000 stycken. Många nollor blir det. Det finns ingen siffra för 2019 än, den kommer i slutet av mars.

Styrmedel som gör oss lite mer omtyckta av framtida generationer.

I Sverige införs 1 mars en ny skatt på plastkassar. De blir dyrare, vi ska tänka efter en gång till, återanvända flera gånger och få ned summan en miljard till kanske en halv miljard om året till 2025. 40 påsar per person och år är EU-målet vi ska nå.

Allt det här känns väldigt rimligt, tycker jag. Styrmedel som gör oss lite mer omtyckta av framtida generationer. 

Då kliver plastkasseupproret in och det är så dumt så kärnkraftverken stannar. Svenska politiker, mest Moderater och Sverigedemokrater, menar uppenbarligen att det är rimligt att vi bär hem en miljard kassar om året och hävdar att vad vi i Sverige gör inte spelar någon roll.

Plastkasseupproret omfattar de vanliga argumenten när insatser inom klimatpolitik ska kritiseras. Varför ska vi? Det är ju de som? Jamen, tygpåsar då? Rent tragikomiska är protester som: Vägra föda statskassan! Ta med egna kassar i stället!

Vilket var avsikten, liksom.

Dessutom låtsas Benjamin Dousa (M) ömma för de fattiga: ”kommer slå hårt mot familjer med små inkomster”, skriver han. Alltså den politiker som i höstas värnade om utsatta genom att kräva att socialbidrag ska ersättas med matkuponger.

91 procent av Sveriges befolkning anser att det är viktigt att minska användningen av plastkassar.

Plastskräp och mikroplaster finns i alla vatten, över hela jorden. Om vi inte gör något kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Forskare har hittat mikroplaster i svenska blåmusslor, torsk, havskräftor, koljor och räkor.

2018 förbjöd Sverige kosmetiska produkter med mikroplaster. Tidigare hamnade upp till 40 ton mikroplast från kroppsvårdsprodukter i Östersjön varje år.

Vad gäller plastkassarna har en stor del av världens nationer redan infört begränsning, skatt, avgift eller förbud, vad plastkassehögern än tror. Och 91 procent av Sveriges befolkning anser att det är viktigt att minska användningen av plastkassar.

”Världen vaknar” som naturfilmaren David Attenborough uttrycker det. Plastkasseupproret kan somna om.

Tv: Se prins Oscar hitta plast i naturen!

Uppspelt prins Oscar på skräpjakt med familjen