Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Coronapandemin gör märkliga saker med oss och med våra relationer

Relationsexperten Jacqueline Joo ger sina bästa tips.
Att tillbringa all tid med en enda person kan vara påfrestande. Särskilt om det redan tidigare har knakat. Medan en redan nära relation kan bli starkare och tajtare, skriver Lars Lindström.
Foto: Shutterstock

Hur har ni det där hemma? Jo, tackar som frågar. Har corona och karantän slitit på äktenskapet? Är du sjukt otrevlig mot din sambo? Eller har ni hittat kärleken igen? Blir det fler barn än normalt nästa år?

Många frågor uppstår efter att våra egon har gnuggats mot varandra i nära relationer i månader.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han satt en morgon vid det runda plåtbordet utanför köksfönstret och trimmade skägget. Det åldrade ansiktet stirrade mot honom i den spruckna spegeln och sa att en lång tid har gått, längre än vad han vill erkänna.

Sedan såg han något bra i det. Han såg sig omkring och fann mycket som han tyckte om. Det robust röda i trähusväggarna. En koltrast som hoppade runt på marken i jakten på insekter och maskar. Minst ett dussin dialekter av dofter och ännu fler graderingar av grönt.

Och där, böjd över den vildvuxna rabatten med bondpioner och liljor och mynta, såg han sin livskamrat. Han tyckte mycket om det han såg.

När de bestämde sig för varandra för mer än trettio år kom de överens om att ge den andra en sorts frihet, att det var en nödvändighet att behålla egna vänner och ha egen tid med dem.

Vissa blir en sämre version av sig själva. Mer tid i hemmet ökar risken för våld mot kvinnor och barn.

De senaste månaderna har de fått spendera mer vardag tillsammans än på mycket länge. Kanske inte sedan de för trettio år sedan var unga och nykära och aldrig ville släppa varandras händer eller blickar.

Coronapandemin gör märkliga saker med oss och med våra relationer. Vissa blir en sämre version av sig själva. Mer tid i hemmet ökar risken för våld mot kvinnor och barn.

Att tillbringa all tid med en enda person kan vara påfrestande. Särskilt om det redan tidigare har knakat. Medan en redan nära relation kan bli starkare och tajtare.

Experterna säger att många par har mer sex under coronapandemin, och inte bara för att mindre pendlartid och mer hemmatid gör det enkelt. Utan för att det faktiskt är väldigt bra för dig, som forskaren Helen Fischer vid Kinsey Institute uttrycker det i en artikel i Wired. Bara naturligt, säger hon.

Men att det ska bli fler barn nästa år är inte troligt, menar David Reher, professor emeritus vid Complutenseuniversitetet i Madrid, i samma artikel. Han har studerat effekter på födelsetal, och säger att teoretiskt sett är det bara par i långa förhållanden som har mer sex och att det därmed totalt sett är färre personer som har sex i dessa dagar.

En stark ökning av försäljningen av sexleksaker under coronaperioden förklarar professor Reher med att det kan vara singlar som ska använda dem med sig själva.

Hör av dig och berätta vad coronapandemin har betytt för dig och din relation.

Vad finns det att göra för par som känner att den självvalda isoleringen eller semiisoleringen håller på att knäcka relationen, förutom att ha mer sex? Alla relationsråd ser nästan likadana ut: lyssna mer, döm inte, våga vara sårbar, acceptera, säg förlåt och mena det när du säger det.

Men vad är dina erfarenheter? Hör av dig och berätta vad coronapandemin har betytt för dig och din relation. Det vore spännande att få ta del av era berättelser, om stort och smått, om det positiva och det negativa.

Så tänker han att han oftare ska uttrycka tacksamhet, antingen inom sig själv eller genom några väl valda ord. Han tänker att han vill visa ömhet oftare. Ge bort en kram när de står och pratar om vardagliga saker. Stryka fingrarna över den nakna huden på en arm. Så gör han det.

Kriminolog Nina Rung om att våld i nära relationer ökar under coronakrisen.