Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Coronakrisen tar fram både det sämsta och det bästa hos oss människor

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
En tongivande influencer på nätet och en av ledarna för högerextrema Alternativ för Sverige – vad har de gemensamt? Katrin Zytomierska och William Hahne.
Katrin Zytomierska säljer fiskolja för 1 995 kronor litern som hon påstår kan behövas ”i tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus”.Foto: Michaela Hasanovic
Gustav Kasselstrand (till vänster) och William Hahne uteslöts ur Sverigedemokraterna och bildade partiet Alternativ för Sverige. Nu säljer Hahne masker mot coronaviruset till överpris.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En tongivande influencer på nätet och en av ledarna för högerextrema Alternativ för Sverige – vad har de gemensamt, undrar du.

Jo, de tycker att coronakrisen är perfekt timing för skojare. Ja, det är så lågt att det knappt går att komma lägre.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Står på en äng i Roslagen och lättar på trycket och stirrar upp mot stjärnhimlen och inget har förändrats och Karlavagnen glittrar där den brukar glittra och det är förunderligt att allt är precis som det brukar vara där uppe fastän allt här nere är så annorlunda.

Alternativ för Sverige är partiet som bildades av några Sverigedemokrater som till och med var för extrema för SD. En av dem, William Hahne, försöker nu bli rik på coronakrisen genom att sälja andningsskydd mot viruset. En tiopack filtermasker med FFP2-märkning kostar 179 kronor på Jula, alltså 17,90 styck. William Hahne säljer sin engångsmask via nätet för 249 kronor styck.

Hahne lovar att skyddet ”filtrerar bort 95 procent av alla partiklar i luften, inklusive virus” – utan egentliga belägg och använder corona som säljargument. I ett reklaminlägg på Facebook skriver politikern att han har ”tagit enorma personliga risker” när han satsade sitt ”livs besparingar” för att importera skydden.

Wow. Han frågade sig vad han kunde göra för svenskarna, och kom fram till att han vill blåsa oss och på samma gång låtsas vara både helgon och martyr. För vårdpersonal – som behöver skydden – råder på vissa håll brist.

Bonusinformation 1: Alternativ för Sverige kallar gärna andra för landsförrädare. Bonusinformation 2: På Hahnes reklambild bärs masken upp och ned…

Det är lätt att förstå varför hans parti bara fick 20 000 röster trots att de tryckt upp 10 miljoner valsedlar. 

Så över till influencern Katrin Zytomierska som har över 150 000 följare på Instagram. Hennes hälsoföretag lanserar en fiskolja som stärker immunförsvaret och – som hon antyder – kan hjälpa mot coronaviruset. Hon skriver:

”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar. Vi har letat och skapat den här oljan länge”.

Zytomierska säljer fiskolja för 1 995 kronor litern, plus frakt förstås, och skriver i ett försvarstal att hon inte är någon ”ond person”, ingen som ”profiterar på folks rädsla”. När fler än 120 personer anmäler reklaminlägget till Konsumentverket som ”vilseledande” och ”farligt” svarar hon med att kalla dem ”apor” – ”lite mindre begåvade än människan”.

Precis som vilken god person som helst skulle ha gjort.

Zytomierska har sällskap av andra oetiska hälsoprofiler som säljer silvervatten, bikarbonat, hälsosåpa och annan ”jävla skit”, som en infektionsprofessor kallar det i Expressens avslöjande. 

Allt är så ovärdigt att jag känner att jag måste sluta här. Men först vill jag hylla Stockholms universitet som tillverkar handsprit till sjukhusen, Hemköp som öppnar butiker en timme tidigare för pensionärer som inte vill trängas med andra kunder, Ikea som skänker 50 000 andningsmasker till sjukvården, och alla hjälpgrupper på Facebook och grannar i vårt och andras hus som ställer upp för den som inte kan eller bör gå ut och handla mat eller gå till apoteket.

Det är så fint, det är så svenskt. Vi har inget annat än vår solidaritet, som bluesmannen Rolf Wikström sjöng en gång. 

Jag tar ett djupt andetag, går in från nattkylan och tvår mina händer. Coronakrisen tar verkligen fram både det sämsta och det bästa hos oss människor.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

Tv: ”Tar en generation att komma tillbaka” 

Vd:n för Tredje AP-fonden om hur ekonomin påverkas just nu.