Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Bröt de mot lagen? Ja. Var de hjältar? Absolut

Flera aktivister har gripits för att hjälpa flyktingarna som anlänt till Danmark.
Foto: Christian Örnberg

Scener som vi inte har upplevt sedan hösten 1943 utspelas i detta nu vid gränsen mellan Danmark och Sverige.

Människor hjälper – precis som för 72 år sedan – flyktingar att ta sig vidare till Sverige, över Öresund.

Precis som då trotsar de makten och bryter mot lagen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilden är dramatisk: flera hundra syriska flyktingar som har färdats i veckor vandrar på en motorväg i Danmark för att ta sig till Sverige. Det ser livsfarligt ut, men är förmodligen ingenting jämfört med de faror de redan har utsatts för.

Amaldamar Awad och hennes två små barn har rest från Damaskus i 13 dagar och får skjuts i bil av en okänd kvinna till Sverige. Den danska aktivisten Annika Holm Nielsen smugglar flyktingar i en segelbåt över Öresund.

Dansk polis meddelar att det är olagligt att hjälpa flyktingar in i eller genom landet, och att det kan ge böter eller fängelse upp till två år. Flera grips, misstänkta för människosmuggling.

Det händer nu, och det hände hösten 1943 när Danmarks 8 000 judar plötsligt skulle deporteras till koncentrationsläger. Trots att Danmark var ockuperat av Tyskland sedan april 1940 hade danska regeringen dittills vägrat att särbehandla de 8 000 judiska medborgarna, varav 1 500 var flyktingar från Tyskland.

Sommaren 1943 införde nazisterna undantagstillstånd i Danmark och regeringen avgick. I september kom beslutet att alla judar i Danmark skulle deporteras.

Då grep medmänniskorna in. Judar fick gömma sig i kyrkor och gårdar nära Öresund. Skeppare, fiskare och andra goda krafter smugglade under bara tio nätter ut så många som 7 900 människor ur Danmark och till Sverige, i segelbåtar, fiskebåtar, roddbåtar. Bröt de mot lagen? Javisst. Var de hjältar? Absolut.

Men varför vill flyktingarna hösten 2015 inte stanna i Danmark? Kanske har de släktingar i Sverige. Kanske har de upplevt de överfyllda flyktinglägren i Libanon och krupit genom taggtrådsstängslet mellan Serbien och Ungern.

Eller kanske har de hört om danska regeringens nya, strängare regler för flyktingar, publicerade i fyra libanesiska tidningar och i annonser på nio olika språk.

Det första året i Danmark har flyktingar numera ingen rätt att återförenas med sina familjer, och ersättningen till asylsökande halveras. Danmarks integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, skröt häromdagen i tv om "uppstramningen".

Europaparlamentarikern Jens Rohde, också Venstre, tycker att hans kollega borde studera förhållandena i flyktinglägren i Syrien, Libyen och Grekland innan hon slår sig för bröstet.

Många säger att flyktingkrisen i Europa inte går att jämföra med Förintelsen, och det må vara sant, men det finns vissa paralleller.

Runt 12 miljoner har tvingats lämna sina hem, över halva Syriens befolkning. En kvarts miljon syrier har mördats i sitt eget land. Världen måste visa solidaritet med dem som tagit sig ur helvetet. Människor flyr för sina liv, och de behöver hjälp, laglig och ibland olaglig.