Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Att Sverige är bäst på integration gör vissa ursinniga

Det absolut värsta våra så kallade Sverigevänner kan tänka sig är att Sverige är bra på någonting.

Att påstå att vårt samhälle är ledande på vissa saker är för dem som att svära i kyrkan iförd folkdräkt, och sanningen att Sverige är bäst i klassen på integration gör vissa helt ursinniga.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Logiken i att kalla sig Sverigevän och sedan ur varje por i kroppen svettas ut hat mot sitt land får någon annan förklara.

Men den förljugna bilden av Sverige som en nation på väg mot undergång måste bekämpas varje dag, med fakta. Sverige är – trots många samhällsproblem – ett av världens bästa länder att leva i.


Jag åker för ovanlighetens skull, av nödvändiga skäl, bil på Stockholms gator, över gulbruna hav av höstlöv och lyssnar på Okkervil River, som uppladdning inför gruppens Sverigebesök. Will Sheff sjunger med sin novemberröst, bygger vemod av countryrock som färgas av folkmusik, jazz och klassiskt: vackert.

Sverigevänner! För några veckor sedan skrev jag om tio internationella analyser av läget i världen på olika områden, där Sverige rankas högt eller högst.

Att Sverige är etta i senaste Migrant Integration Policy Index, en EU-finansierad rapport om hur väl integrationen fungerar, har fått "invandringskritiska" att känna sig kränkta. Alla möjliga missförstånd och lögner sprids om Mipex och jag kallas både det ena och andra på nätet och i mejl.


Att hatsajten Avp***at inte har koll är vardagsmat. Men när en debattör som före detta SvD-kolumnisten Thomas Gür – med hänvisning till nationalekonomen Tino Sanandaji – sprider felaktigheter till tiotusentals följare på Facebook är det stötande.

Gür påstår precis som Avp***at att Mipex endast mäter "hur mycket länder anstränger sig" när det gäller integration. Det är helt enkelt inte sant.

En journalist går till källan: Jag frågar Thomas Huddleston, huvudansvarig forskare för Mipex i Bryssel. Svaret: "Dessa statsvetare och ekonomer kan inte vara medvetna om att nya Mipex 2015 inte bara mäter styrkan av politiken genom indexvärden, utan också behovet, utnyttjandet och effektiviteten av integrationspolitiken".

Jag upprepar. Behovet. Utnyttjandet. Effektiviteten. Varför tror vissa att inte heller OECD visar att Sverige är framgångsrikt på integration? Thomas Huddleston svarar att också det är en missuppfattning.


Han säger de som tror det tittar på gapet i sysselsättningsgrad – vilket påverkas av att Sverige har bland världens högsta sysselsättningsgrad och tar emot många flyktingar. Han säger att varken det eller de utbildningsluckor som Pisamätningar visar är tillräckliga som mått på integration.

Hans slutsats är att över tid är Sveriges integrationspolitik mer lyhörd, inkluderande och effektiv än i de flesta andra europeiska länder.

Men självklart, förtydligar jag nu, har den brister och kan bli mycket bättre. Vill vi inte alla att nuet ska lysa med sin närvaro? Jag lämnar mitt hus, går ut i höstens mörker, luften kyler mitt ansikte, jag tänker på min svärmor som lever nästan utan dåtid.

Jag försöker öka vikten av nuet för att känna dess tyngd. Jag vet att det igenproppade förflutna försöker överlista mig och att det krävs koncentration för att inte den andra känslan ska ta över, känslan av att befinna sig långt ut på grenen. Det var inte bättre förr. Hur det blir sen beror på oss.