Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Att gå in i deras värld är som att kliva ned i hålet med Alice i Underlandet

Flygbolag i Australien har börjat titta på hur det ska gå till
Foliefolket vill bilda ett politiskt parti för att bekämpa 5G-master och kontantfria butiker.
Foto: Shutterstock

Här går man omkring på sina långa promenader i gråvädret och tror att det är coronaviruset, attacker mot demokratin, islamistiska terrorhot, våldet från högerextremisterna och det deprimerande mörkret vi ska oroa oss för.

Så visar det sig att det är 5G-strålningen som får folk att gå bananer.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenskar har ett ganska högt förtroende för myndigheter – men en av fem tror att myndigheter medvetet döljer viktig information om coronaviruset, enligt en ny undersökning från Som-institutet.

Bland dessa finns också klungan som inte tror att pandemin handlar om ett virus, utan att den och annat elände orsakas av strålning från mobilmaster. De två största svenska grupperna på Facebook som exemplifierar och agiterar i frågan har sammanlagt över 40 000 följare.

Att gå in i deras värld är som att kliva ned i hålet med Alice i Underlandet. Eller se ett avsnitt av ”Better call Saul”, där huvudpersonens brorsa bor i en villa som på insidan är helt klädd i aluminiumfolie och all elektronik måste lämnas i brevlådan vid tomtgränsen.

Nej, elektromagnetiska fält orsakar inte covid-19

I grupperna finns personer som påstår att vi inte dör av covid-19 utan av kombinationen förgiftad mat och strålning som slår ut inre organ och immunförsvar. Någon berättar att hennes katter blivit extremt mycket lugnare och sover bättre när hon flyttat från en lägenhet med 35-40 wifi i närheten till en lägenhet med bara ett wifi nära. 

En annan hävdar att i vaccinet mot corona finns ett ”medel” som gör det möjligt ”för dom” (oklart vilka, kanske Folkhälsomyndigheten?) att spåra oss överallt och hela tiden.

Nej, elektromagnetiska fält orsakar inte covid-19 eller förstör katters nattsömn. Man kan skratta åt fånerierna. Men människor som anser sig vara överkänsliga för strålning vittnar om många olika psykiska och fysiska symptom: oro, huvudvärk, sömnsvårigheter, tinnitus, nedstämdhet, utslag och sår på huden.

Maria Feychting är professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och en ledande forskare inom ämnet. I ett reportage om strålning i magasinet Filter i september säger hon att rädslan och oron som sprids på nätet orsakar mer hälsoproblem än elektromagnetiska fält.

Han driver också protester mot det kontantfria samhället

En av de drivande i folkrörelsen mot strålning är Anders Sydborg, en före detta mångmiljonär i skrotaffärer som tidigare bodde i ett slott och körde Ferrari. Efter några rättsprocesser och domar för skattebrott och bokföringsbrott gick Anders Sydborg 2014 i personlig konkurs med skulder på över 30 miljoner kronor.

Numera driver han en Facebooksida om skadlig strålning och åker hem till folk och mäter strålningen. Han lägger ofta ut videor på Facebook om mätningar han gör. I Filters granskning berättas att Sydborg själv – givetvis – har utvecklat strålningsreducerande mobilskal i aluminium.

Han driver också protester mot det kontantfria samhället som på något sätt tycks hänga ihop med missnöjet med 5G-master och coronavaccin.

I en video publicerad förra veckan i flera Facebookgrupper vädjar han om sponsorer och hjälp med nästa steg i upproret. Om vi ska ha en förändring, säger Sydborg i videon, finns det bara en sak att göra: bilda ett politiskt parti som driver dessa frågor.

Ironin i allt detta är att om man lyckas samla sig är det mycket tack vare kraften i de trådlösa datornätverk och den mobiltelefoni som de bekämpar.