Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

Att de rikaste familjerna får de största bidragen är patetiskt

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trots att jag var minst och magrast blev jag aldrig mobbad i skolan, vad jag minns. Plågade ingen själv heller, utom en gång när vi såg på hockey och jag stoppade ett kolapapper i örat på Per-Martin. Vi är fortfarande kompisar, 40 år senare.

Inför valet av grundskola för våra barn valde min hustru och jag bort en skola där rektorn på ett möte fick frågan hur antimobbningsgruppen såg ut, och svarade: "På vår skola behövs ingen antimobbningsgrupp, eftersom mobbning inte existerar här". Vi drog snabbt ett streck över skolans namn.

Mobbning finns på alla skolor. Även så på internatskolan Lundsberg, dit överklassen, adeln och de rikaste finansfamiljerna skickar sina barn och har gjort så sedan urminnes tider, eller i alla fall sedan den grundades 1896. Här är dock pennalismen, som sig bör, av högre klass.

Att låta sina barn gå på Lundsberg är en klassmarkör, enligt historikern Peter Sandgren, som skriver en doktorsavhandling om svenska internatskolor. Hit skickar familjerna Wachtmeister, de Geer, Wallenberg, Douglas, von Rosen, Treschow, af Donner, von Platen och Bernadotte sina unga för att lära sig kamratförtryckets regler.

 

På Lundsberg handlar det om mer än enstaka kolapapper i öronen. Skolinspektionen åkte till Värmlandsskogarna och kollade läget i höstas. Resultatet: hård kritik och polisanmälan för misshandel och olaga hot. Med systematiserad pennalism fostras framtida makthavare.

Som om detta inte var nog avslöjade i förra veckan "Uppdrag granskning" i SVT ett omfattande bidragsfusk på skolan. Genom att felaktigt påstå att elever har föräldrar bosatta utomlands har Lundsberg fått tre miljoner kronor extra i statsbidrag de tre senaste åren.

Naturligtvis ska pengarna betalas tillbaka, säger rektorn Staffan Hörnberg. Han kanske kan karva lite ur bidraget på 6,5 miljoner som han fick från Wallenbergstiftelsen för bara en månad sedan.

Lundsberg får 138 000 kronor per år för varje utlandssvensk elev - av skattepengar. Det är nästan dubbelt så mycket som vanliga skolor får per elev. Varför ska överklassen och finanseliten ha stora statliga bidrag till sin lyxskola? De flesta som skickar sina barn hit hatar skatter och "bidragssverige". Ändå får de, av diffusa skäl, störst bidrag. Jag ringer skolverket, som skickar pengarna, och frågar av vilken anledning. Skolverket har ingen aning.

 

Att bidragen till elitens skolor i själva verket är större per elev än till de mest problemtyngda skolorna i landet är obegripligt.

Fler skulle behöva det Lundsberg har: små klasser, hög lärartäthet, högre lärarlöner, lärarledd läxläsning.

I en rapport som skolverket lämnade till regeringen för tio år sedan konstaterades att eleverna på de tre riksinternatskolorna får "nästan obegränsat med stöd i sina studier". Fantastiskt! Men den lyxen borde eliten betala själv. De ska ha kommunal skolpeng, inte dubbla summan.

 

Att de rikaste familjerna får de största bidragen är patetiskt. Jag betalar gärna hög skatt om jag vet att pengarna används vettigt: till en bra och rättvis skola åt alla, exempelvis.

Men en skola som lär tonåriga stekare hur man skaffar och straffar "slavar" som stryker hans skjortor och städar hans toalett kan familjen Wallenberg gott betala själv.