Lars Lindström

Är det därför Reinfeldt ursäktar spionaget?

Publicerad

I min hand håller jag ett topphemligt dokument som påstår att svenska FRA har samarbetat med amerikanska NSA och brittiska GCHQ i en enligt svensk lag olaglig hackerattack – döpt efter en film av Ingmar Bergman.

Det gör det enklare att förstå varför statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt viftar bort andra regeringars skarpa kritik mot USA.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dokumentet innehåller programpunkter inför ett hemligt besök som sex chefer från den svenska signalspaningsmyndigheten FRA gjorde hos sin amerikanska motsvarighet NSA vid högkvarteret i Baltimore 24-26 april i år.

Efter kvällens "Uppdrag granskning" i SVT publiceras dokumentet – tillsammans med en rad andra Edward Snowden-dokument som redaktionen fått tillgång till – på programmets hemsida.

Generaldirektören Ingvar Åkesson, överdirektören Christina Malm, teknikchefen Mats Nordqvist, signalunderrättelsechefen Lena Nyberg och två andra chefer åkte till Baltimore i våras för att bland annat möta upp med NSA-chefen, general Keith Alexander.

I dokumentet går att läsa att en viktig punkt under tredagarsmötet var att understryka "värdet av partnerskapet mellan NSA och FRA". Under rubriken "Quantum operations" betonas också "den succé som NSA, FRA och GCHQ har haft med Winterlight", en hemlig spaningsoperation i samarbete mellan de tre nationerna.

Den svenska profilen på den hemliga operationen Winterlight antyds redan i namnet, i alla fall för den som vet att det är den internationella titeln på Ingmar Bergmans film "Nattvardsgästerna". Filmen kom 1963 och handlar om en man som förlorat sin tro.

Viktigt att veta är att Quantum är kodnamnet för hackerattacker. De innebär att man med supersnabba servrar "imiterar" en webbsida som en internetanvändare går in på, för att sedan via kopian attackera och hitta svagheter i säkerheten hos användaren och ta kontroll över dennes dator.

Enligt signalspaningslagen får inte FRA ägna sig åt "aktiv signalspaning" och hacka sig in i datasystem på det viset. Om FRA ändå gör det, och regeringen känner till det, är det en stor skandal.

Det skulle också förklara varför Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt på ett mycket tydligt sätt försökt släta över den internationella kritik som USA har fått för spionaget. Till exempel när det avslöjades att NSA inte bara övervakat utländska politiker och tjänstemän vid G 20-mötet i London 2009 utan också avlyssnat telefoner och mejl som tillhör 35 av världens politiska ledare.

Det faktum att Sverige, tillsammans med Storbritannien, i juli la in sitt veto för att stoppa EU från att ställa en rad kritiska frågor till USA om spionaget hamnar nu i nytt ljus. Det känns som om Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt har en del att förklara för svenska folket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag