Lars Lindström

Är det bara massdeportation som kan få Sverige i balans?

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

De kommer att orsaka en systemkollaps. Är det bara massdeportation av vissa grupper som kan få Sverige i balans?

Frågan är bara vem som vill ta emot de gamla och sjuka 40-talisterna.

Okej, okej, okej – jag skämtar, men allt har sin förklaring.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sommaren kom i maj med massinvandring av högtryck från Finland, Estland, Lettland, Litauen och Ryssland. Vi tog av oss vinterkläder och satte på solglasögon och invaderade uteserveringar och parker.

Sedan sjönk temperaturen, ungefär som ungdomsarbetslösheten, bostadspriserna och förtroendet för Annie Lööf.

Värmen kom och gick. Temperaturen sjönk lika snabbt som förtroendet för Annie Lööf, skriver Lars Lindström
Foto: OLLE SPORRONG

Jo, jag vill hellre prata om vädret, men jag såg på Facebook och Twitter att Sverigedemokraterna har återlanserat sin paroll om massdeportation och ”repatriering”. Fast de har snyggat till det gamla nazibegreppet och kallar det återvandring.

SD har inte bara ”nolltolerans” mot rasism. Partiet har också en ”nollvision” för asylmottagande. Och ett politiskt förslag att skicka tillbaka invandrade svenskar till länder ”där de bör bo”, som Jimmie Åkesson uttryckte det i en intervju. 

Vilka han menar är luddigt än så länge, liksom hur mycket tvång som ska användas. Men jag antar att det handlar om alla som inte har rätt "nedärvd essens", som SD skriver i partiprogrammet.

Men varför nöja sig? SD anser att även en infödd som inte är lojal mot den ”svenskhet” som gäller enligt partiets värderingar kan ”upphöra att vara en del av nationen”. Det låter som utvisning i mina öron. För alla som inte kastar varpa.

Fram till 1999 krävde SD i sitt partiprogram att alla människor som kommit till Sverige efter 1970 skulle "repatrieras", ett fullständigt makabert förslag. Förutom SD har nazister som Svenska nationalsocialistiska frihetsförbundet, Svenskarnas parti och Nordiska motståndsförelsen krävt specifika ”repatrieringsår”.


LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Hur man klarar att älska sina barn i nöd och lust 


Inget årtal har satts av SD denna gång, och nästan bara nazister upprörs av förslaget. Nordfront skriver att det är ”ett falskt och genomgående taktiskt drag från SD:s sida då Nordiska motståndsrörelsen nyligen lanserat sin valplattform där invandringsstopp och återvandringspolitik tillhör huvudfrågorna”.

Nazisternas teori är att SD vill ta udden ur NMR, liksom M och S försöker ta udden ur SD, skriver Lars Lindström.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Deras teori är att SD vill ta udden av nazisterna, helt enkelt. Som M och S försöker ta udden av SD. I framtiden kommer vi att skaka på våra små huvuden åt detta, om vi har några kvar.

Är det kostnader som NMR och SD är oroliga för, finns andra grupper att utvisa. Hela 40-talsgenerationen har gått i pension och ger samhället oerhörda utgifter. Antalet personer över 80 år kommer att i princip fördubblas fram till 2030, och därmed ser vi ett växande behov av kostsam sjukvård, demensvård och omsorg. 

Nu verkar det i och för sig som att många ”repatrierar” sig själva till Portugal, Spanien och Thailand, men de tar med sig pensionen och när de blir riktigt sjuka kommer de hem till den svenska tryggheten igen. Bara demensvården i Sverige kostar 63 miljarder om året.


LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Elva saker som är värre än böneutrop och gatupsalmer


Men det är inte kostnaderna som bekymrar varken NMR eller SD. Det är en annan balans. Det är "svenskheten" och den "nedärvda essensen".  Att utrikes födda står för hela ökningen av befolkningen i yrkesaktiv ålder bekymrar inte. Ut med de arbetsföra, bara.

Snart ska värmen återvandra till Sverige. Men du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart. Sätt fart!