Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lars Lindström

Andemedier är charlataner, i bästa fall underhållare

Var femte svensk tror på spöken, enligt en Sifoundersökning.
Foto: Shutterstock

Är det möjligt att få kontakt med någon som har gått över till andra sidan?

Ja, det tror jag definitivt.

Men då menar jag andra sidan gatan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det finns några ologiska och otäcka dimensioner av mänskligt beteende hos i övrigt normalfungerande personer som gör mig arg och ledsen. 

Som när politiker driver kampanjer med innebörden att ”varje krona som går till bidrag till den som kan jobba är en krona som hade kunnat gå till polisen, skolan eller sjukvården” och samtidigt – trots att de inte behöver stålarna – använder fultolkningar av regler för att gräva fram varenda möjlig bidragskrona till ditt eget feta konto.

Eller när samhällsdebattörer livligt förespråkar stränga förbud för fattiga människor att be om en slant från en medmänniska på gatan – men samtidigt lägger ut sitt swishnummer i sociala medier och varje dag tigger om pengar till sin egen så kallade ”kamp”.

Men inget gör mig så arg och ledsen som bedragare som försäkrar att de kan hjälpa nedbrutna människor som mist någon – med att få kontakt med ”den andra sidan”.

Jag menar så kallade andemedier, estradörer som utan vetenskaplig grund hävdar att de ”känner av” och ”kan lyssna” på döda släktingar och vänner till den som betalar rätt summa pengar.

När en amerikansk kvinna som har förlorat sin son brister ut i gråt för att ett tv-medium ger en meningslös hälsning från det döda barnet vill jag också gråta, men av en helt annan anledning.

https://www.youtube.com/watch?v=UjgK4FfvIWM

Vilken cynism, vilken inhuman behandling av medmänniskor, att banka i dem löjliga lögner och inkassera stora summor pengar för det.

Andevärlden har slagit nya rekord det senaste decenniet. Enligt en marknadsanalys citerad i New York Times omsatte den ockulta branschen omkring 20 miljarder kronor enbart i USA under 2018. Även Sverige översvämmas av personer som anser sig ha kraften, och dessutom anser sig ha rättigheten att omsätta denna kraft i lukrativa seanser, kurser, frågespalter i tidningar, böcker, poddar och tv-program.

I en Sifoundersökning för några år sedan uppgav 21 procent att de tror på att döda kan visa sig för oss levande. Var femte svensk tror på spöken!

Andemedier är charlataner, i bästa fall underhållare som kan roa en stund. De har världens äldsta yrke. De sprider skrönor utan annan funktion än att provocera fram känslor. De levererar inget annat än längtan, förväntningar och skickligt uppbyggda luftslott. Tro på mig och på kraften, som undergöraren Meisner säger i Per Olov Enquists drabbande roman ”Magnetisörens femte vinter”.

Ett skickligt medium kan läsa av ett rum, bilder, anslagstavlor, böcker, kläder och människor. Men också göra efterforskningar i förväg, gradvis fiska fram information från deltagarna och göra allmänt hållna påståenden som stämmer med deltagarnas förhoppningar.

I ett reportage i New York Times Magazine avslöjas ett av USA:s mest kända andemedier.

Ett av USA:s mest kända andemedier Thomas John avslöjades i ett reportage i New York Times Magazine i februari, när han citerade detaljer från deltagarnas påhittade Facebooksidor.

En smart lyssnande domptör kan göra starkt intryck genom att returnera fakta som deltagarna ger. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har en informativ webbsida i ämnet för den som vill veta mer.

För allvarligt talat: om det finns människor som har kontakt med de döda, varför då prata med mormor Marta i Arvidsjaur? Varför inte kolla med Jesus hur det gick till när han korsfästes och återuppstod? Eller höra med Adolf Hitler hur han mådde de sista timmarna i bunkern?

LÄS MER Lars Lindström: Jag känner inte igen mitt Sverige från förr