Lars Lindström

Almqvist sprider faktafel – då tar sig SD förbi M

Publicerad

En av Järnrörsdemokraterna, han som sitter i Ungern och sprider alternativa fakta, publicerar ett påhitt om Sveriges befolkning.

Det sprids vidare av SD-politiker och andra främlingsfientliga för att skapa oro och rädsla. Det är så det fungerar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag talar om Erik Almqvist, en gång riksdagsman för SD, han som sa "skit i den här lilla horan", som plockade upp järnrör, som sa "det är inte ditt land, det är mitt land", och sedan drog till Ungern på ett välavlönat konsultuppdrag för SD.
I förra veckan publicerade han en skröna på Facebook: "37 procent av Sveriges befolkning i åldern 0-44 år har nu utländsk bakgrund". Besatt av skallräkningen gissar han sedan att en majoritet i Sverige kommer att ha "utländsk bakgrund" år 2034.

Han illustrerar med en bild av möjligen syriska flyktingar för att dölja det faktum att de flesta inom gruppen "utländsk bakgrund" är födda i Sverige, Norden eller övriga Europa. Han påstår att siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån, SCB.

Jag ringer upp ansvarig statistiker på SCB och tio minuter senare har jag de korrekta uppgifterna: 27 procent för den utvalda åldersgruppen. 23 procent om man räknar med alla åldrar, men det räckte väl inte för att skrämmas med.

Sverigedemokraterna hamnar ofta i en återvändsgränd full av faktafel.

Erik Almqvist kan förstås ha hittat på en egen definition av "utländsk bakgrund", det är fullt tänkbart. Eller bara räknat fel. Han borde dock kunna räkna, han var SD:s kandidat till finansminister när Järnrörsskandalen avslöjades av Expressen.

Nu skickas hans påhitt vidare ut i samhället genom hundratals delningar på sociala medier och med hjälp av SD-politiker som Björn Söder, Kent Ekeroth och hans bror Ted Ekeroth.

Skrönan plockas upp av den främlingsfientliga sajten Axpixlat, vars ekonomi sköts av Kent Ekeroth, också känd från Järnrörsskandalen. Reaktionerna kommer snabbt på SD-politikernas Facebooksidor och på Avpixlat.

Svenskarna är "hjärntvättade", människor med utländsk bakgrund beskrivs som "importerat slödder" och en pensionär utbrister att det är "tur att man har beväpnade barnbarn". Uppdraget utfört.

Hatet mot de andra och landsförrädarna piskas upp så ofta numera att vi knappt reagerar. Men det måste vi.

Kent Ekeroth.Foto: Claudio Bresciani / TT

 

Vi måste reagera när Expressens David Baas kan avslöja hur SD-riksdagsmän i hemlighet matar hatsajter med uthängningar och kartläggningar av kritiker, och spekulationer om misstänkta brottslingar. När SD bakom nolltoleransens kulisser tar hjälp av en högerextremist, trots att SD:s gruppledare Mattias Karlsson utåt kallar honom och hans krets för neofascister.
När den för grov förskingring åtalade SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg säger "psykopat" och "helt väck i huvudet" om kvinnliga partivänner. När paret Evertsson festar med nazister och ändå nomineras till SD Jönköpings distriktsstyrelse. När en SD-politiker i Småland viftar med pistol på ett möte i kommunhuset.
Vi måste reagera när tidigare sverigedemokraten Anna Hagwall anordnar seminarium i riksdagen med en gosse som spridit antisemistiska konspirationsteorier. När två våldsdömda nazister i Nordiska motståndsrörelsen deltar. I riksdagen!

Björn Söder.Foto: Sven Lindwall

Ja, tänk vilka två veckor det har varit för SD. Hände något mer sverigedemokratiskt? Just det, enligt DN/Ipsos nya mätning gick SD om Moderaterna i väljarstöd.

 

 

FÖRTYDLIGANDE. I denna krönika avslöjar Lars Lindström att den tidigare SD-ledamoten Erik Almqvist redovisat missvisande siffror om befolkningsstatistik. Almqvist har lagt in ett förtydligande på sin Facebooksida där han bekräftar att han har använt en gammal definition av "utländsk bakgrund", och inte den som SCB sedan 2002 använder.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag