Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

9 lögner om Sverige du måste dra för dina barn

Här är nio lögner om Sverige som du måste dra för dina barn om du vill framstå som en ansvarsfull förälder, skriver Lars Lindström.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Jag tackar tidens gång för att vi inte längre har barn i den ålder då man måste tänka på att beskydda dem, förklara vad som sker och samtidigt inte föra över för mycket av den egna oron.

Men för dig som har det. Här är nio lögner om Sverige som du måste dra för dina barn om du vill framstå som en ansvarsfull förälder.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Först och främst måste du ljuga och säga att det inte existerar någon rasism i Sverige, och om rasismen mot förmodan skulle visa sitt fula tryne i vårt land är den bara riktad mot infödda svenskar.

Kom ihåg att förklara för tonåringarna att när de upptäcker den typen av rasism måste de omedelbart sätta eld på ett flyktingboende eller åtminstone gå med i en "Stå upp för"-grupp på Facebook.

Du måste också dikta ihop en trovärdig skröna om att såväl statsminister Stefan Löfven som SD-ledaren Jimmie Åkesson vet vad de pratar om när de säger att ett botemedel mot gängkriminalitet är att sätta in militära styrkor i förorterna.

Glöm inte att hitta på något finurligt om att det är så alla väl fungerande demokratier löser samhällsproblem.

Passa gärna på att berätta att det är skitsnack att faktorer som stora ekonomiska klyftor, hög arbetslöshet och brist på framtidstro har betydelse för vem som blir kriminell.

Var noga med att pedagogiskt förklara att hudfärg, hårfärg och vilket land brottslingen eller brottslingens mormor har invandrat från är det enda som spelar roll.


LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Här börjar SD:s historia - i våldet och rasismen


Du bör även skarva ihop en lögn om att en majoritet av svenska folket tycker att det är jättebra att välfärdsföretagen får göra vinster på fem miljarder kronor om året.

Och att alla tycker att det är toppen att Sverige som enda land i världen tillåter vinstdrivande aktiebolag i grund- och gymnasieskola.

Såklart med möjlighet att göra en vinst på 690 miljoner när företaget börsnoteras.

Påpeka att våra skattepengar gör bäst nytta i privat ägo på konton i skatteparadis, och inte alls i skola och omsorg.

Barn och unga måste också intalas att om antalet mördade i Sverige sjunker från 111 till 82, som det gjorde för tio år sedan, och från 81 till 68, som det gjorde för sex år sedan, så är det helt oförklarligt.

Men när det dödliga våldet stiger beror det givetvis på de senaste hundra årens massinvandring, säg det till de små.

Du måste även ljuga om att det mest respektfulla vi kan göra för människor som blir indragna och skadade i ett skottdrama på en pizzeria är att hitta på lustiga namn på pizzor som förlöjligar händelsen - och inom några timmar publicera de skojiga namnen i sociala medier. Respekt!

Tuta också i ungarna att alla sexuella trakasserier i Sverige är - som en del brukar säga - "importerade". Det vill säga en svensk blåögd viking skulle aldrig, ALDRIG, begå övergrepp mot en kvinna och gör han det har hon förmodligen förtjänat det.


LÄS OCKSÅ Lars Lindström: Det bisarra är när de mest högljudda kan påstå att de är åsiktsförtryckta


Förklara dessutom att om dina barn och ungdomar har råkat höra någon terrorexpert säga att vår rädsla för terrorattacker inte står i proportion till det faktiska antalet människor som drabbas ska de inte tro på det. Folk säger så mycket. Det är den där rädslan som är viktig att förmedla.

Du vill ju verkligen inte att dina barn ska inbilla sig att de lever i ett av världens mest välmående länder och att lösningar på samhällsproblem kommer i många former och nyanser. Så ljug på bara.