Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Lars Lindström

12-stegsmetoden för dig som vill att dina barn ska bli vettiga vuxna

Billie Eilish sjunger om de brinnande bergen i Kalifornien som nu är vardag. Hon är vegan. Hon är 17.Foto: Kenneth Cappello
Billie Eilish – ny popstjärna med mörka texter och fin röst.Foto: Ben Houdijk / Shutterstock

När vi alla somnar, vart tar vi vägen då?

Nio ord jag aldrig skulle ha lagt ihop till en fråga om det inte vore för en tonåring.

Här är 12-stegsmetoden för dig som vill att dina barn ska ställa de rätta frågorna och bli vettiga vuxna.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla känner stolthet när barnen har tagit sig genom skolor, nya miljöer och problem som dyker upp på vägen när vi transformeras från beroende barn till oberoende vuxna. Föräldrar gör rätt ibland, fel ibland.

Här är en metod jag tror att många kan dra nytta av.

Det viktigaste du kan lära dina barn är att respektera andra. Det effektivaste sättet att göra det är att respektera dem. Det begriper de.

Du måste tidigt inpränta att de aldrig, aldrig, ALDRIG ska skicka mobilbilder av sitt kön till någon whatsoever.

Din son måste lära sig att ett nej är ett nej, oavsett vad de säger på Dramaten.

De måste lära sig sopsortera, och gärna bli undervisade i fördelarna med att kompostera matrester.

Du bör klargöra att det råder åsiktsfrihet i Sverige, men om de överhuvudtaget funderar på att lägga sin röst på ett parti bildat av nazister, fascister och rasister så kommer du att göra dem arvlösa.

Undervisa dina barn hur de bäddar sängen, men säg också att det inte alltid är nödvändigt att bädda sängen. Instruera hur man använder dammsugare och tvättmaskin, och säg att de ska hålla sig undan den dag städfirman rutstädar deras rum.

Slösa med kärlek, uppmuntran och kramar. Även när de blir äldre.

Slösa med kramar, skriver Lars Lindström. Här är det kung Carl Gustaf som kramar barn på sin födelsedag 2010.Foto: SUVAD MRKONJIC

Din son måste lära sig att ett nej är ett nej, oavsett vad de säger på Dramaten, och din dotter måste lära sig att hon visst kan spela hockey. Du behöver inte säga att de kan bli precis vad de vill här i livet, för det är inte riktigt sant. Men du måste inskärpa att det är viktigt att utveckla sina förmågor utan begränsningar utifrån kön.

Våga kritisera. Klandra gärningen, inte människan. Det är enorm skillnad.

Dina barn behöver inte bli vegetarianer, men blir de det måste de lära sig att ta hänsyn till att deras föräldrar inte alltid gör vad som är bäst för mänskligheten – och att vi ibland bara MÅSTE ha en köttbit grillad på kolgrill – därför att vi är födda på en annan planet.

Barn älskar att du sätter gränser, men de måste vara rimliga, och du måste hålla dem.

Dessutom måste du få dem att förstå att om de skriver rasistiska eller nazistiska uttryck eller andra förringande formuleringar om andra så kommer det att studsa tillbaka till dem när de står där som vuxna och tvingas dra igen dörren för att David Baas från Expressen kommer och konfronterar dem.  

Hatar du på hatsajter studsar det tillbaka. Som för Thomas Bengtsson, SD-politiker som skrivit tusentals kommentarer anonymt på hatsajter, och tvingades gå 2014 efter avslöjandet av Expressens David Baas.Foto: SUVAD MRKONJIC

Om dina barn någonsin själva blir föräldrar måste de veta att det är helt och totalt oacceptabelt att ringa upp barnens lärare på kvällar eller helger och ilsket kräva att de ska ompröva sin betygssättning.

Barn älskar att du sätter gränser, men de måste vara rimliga, och du måste hålla dem.

När vi alla somnar, vart tar vi vägen då? Den där frågan i början sjungs av Billie Eilish, den fantastiska tjejen med sömnigt missnöje i rösten och smutsigt sound. Hon sjunger också: När jag var äldre var jag en sjöman på öppet hav.

Hon går sin egen väg. Hon sjunger om de brinnande bergen i Kalifornien som nu är vardag. Hon är vegan. Hon är 17.

https://www.instagram.com/p/BuekzskATEO/

Och tänk sedan på vad Greta Thunberg sa: ”Ni säger att ni älskar era barn över allt annat och ändå stjäl ni deras framtid mitt framför ögonen på dem”. Hon är 16.

Ibland behöver vi vettiga tonåringar som berättar för oss vuxna att kejsaren är naken.

LÄS MER Lars Lindström: Om 100 år kan det ännu talas om Greta Thunberg