Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna får maka på sig när Vinge flyttar fram i SD

Expressens reporter David Baas om att Henrik Vinge blir ny vice partiledare för SD.
Sverigedemokraternas Henrik Vinge
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Henrik Vinge tar ännu ett steg upp i SD-hierarkin och blir vice partiledare.

Det förstärker bilden av att han är Jimmie Åkessons kronprins – samtidigt som partiets kvinnliga toppolitiker får träda tillbaka.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När Sverigedemokraterna samlas för partikongress, så kallade landsdagar, i Örebro i slutet av november ska de bland annat rösta om en ommöblering i partiledningen. Den intressantaste förändringen är att riksdagsledamoten Henrik Vinge seglar fram som vice partiledare. Det är i sig inte överraskande efter att partiet redan i mars meddelade att Vinge skulle skolas in som gruppledare i riksdagen efter Mattias Karlsson.

Rent historiskt har den vice partiledarposten inte nödvändigtvis inneburit en faktisk maktposition. Minns den mångårige SD-veteranen Jonas Åkerlund som i rollen som vice partiledare borde ha fått vikariera för Åkesson när partiledaren sjukskrev sig efter valet 2014. Den formella hierarkin fick stå tillbaka när Mattias Karlsson i praktiken ledde partiet.

Men Vinges avancemang till andreman efter Åkesson, tillsammans med den nya rollen som gruppledare i riksdagen, befäster bilden av honom som tänkbar efterträdare till partiledaren.

Utvecklingen är logisk. Mattias Karlsson har haft sina interna duster i partiet, han har berättat om hur dåligt han mått och tidigare aviserat att han tar ett steg tillbaka för att utveckla en tankesmedja. Richard Jomshof fortsätter som partisekreterare, ett slags ordningsman i partiet som sällan gör personen överdrivet populär i alla läger. Karlsson och Jomshof, som under förra mandatperioden pekades ut som det verkliga maktcentrumet i partiet, har samtidigt dragit på sig kritik.

Vinge har själv överlevt ett par egna skandaler

Vinge tillhör däremot en ny generation SD-politiker som inte tronar på minnen från 1990-talet. Han är utbildad jurist och i den tidigare rollen som presschef har han fått hantera mängder med skandaler. Han har själv överlevt ett par egna skandaler och hans starkaste interna kritiker försvann effektivt när partiledningen gjorde sig av med sitt gamla ungdomsförbund.

Samtidigt som Vinge tar kliv framåt i partihierarkin leder det ofrånkomligen till att några kvinnor får ta steg tillbaka – i dag är Julia Kronlid vice ordförande och Carina Ståhl Herrstedt andra vice ordförande. Kronlid sitter dock kvar i yttersta ledningen, men som andre vice ordförande.

En annan kvinna, Paula Bieler, försvinner helt från partistyrelsen, vilket hon nyligen berättade på Facebook.

I mediedebatten har just Bieler lyfts fram som ett starkt namn och ibland som en tänkbar framtida partiledare. Men när jag genom åren hört mig för med partiföreträdare – både i riksdagen och ute i landet – är det få som backar upp henne. Snarare hör jag ett motstånd, ibland i direkt förklenande ordalag om henne.

Ommöbleringen riskerar att spä på bilden av SD som ett parti med kraftig mansdominans.

Partiet går bra i opinionen men fortfarande är stödet bland män märkbart större än bland kvinnor, inte minst unga kvinnor. Vittnesmål om kvinnliga partiföreträdare som far illa är också återkommande. Den senaste stora skandalen gällde partiets toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren, som konfronterad av Expressen med hemliga bandinspelningar medgav att han tog en partikvinna på brösten, mot hennes vilja. Det skedde på ett SD-arrangemang, inför ögonen på partikamrater.

Henrik Vinge berättar om förändringen i Direkt med Niklas Svensson:

Henrik Vinge tar över som vice partiordförande för SD