Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

katerina Janouch: Låt mig säga det direkt, jag älskar min pappa så mycket att jag kan bli förbannad

Katerina och pappa Frantisek.
Låt mig säga det direkt, jag älskar min pappa så mycket att jag kan bli förbannad på honom.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pappa, du är hopplös! Du håller dig trots dina 77 år ständigt i rörelse, och flackar runt jorden i ett tempo som skulle kunna få en 25-åring att bli utbränd på en vecka.
Nyss var du i USA, nu är du i Moskva, du delar din tid mellan Prag och Stockholm i andelen 70- 30, är alltså hos oss kanske en gång i kvartalet, hur orkar du?
Jag saknar dig jämt men nu har saknaden växt inåt, blivit en del av mig. När jag klagar och tycker att du är borta för mycket avfärdar du mig, du har bråttom, bråttom till nästa konferens.
Och jag har blivit lite som du nu. Tusen saker att göra, rastlös, kicksökande. Men utan dig hade jag inte blivit den jag är.
Jag tror stenhårt på att pappor är viktiga för sina döttrar. Jag var alltid din prinsessa, satt bredvid dig i bilens framsäte (mamma fick sitta där bak). Du sa att jag var smart och kapabel, och hade samma rättigheter och möjligheter som alla andra. Jag var inte i första hand kvinna, utan människa.
Du har alltid varit min hjälte, du som kämpade mot kommunistdikaturen i Tjeckoslovakien. En stridbar intellektuell soldat som genom Charta 77 stred för de politiskt förtryckta från ditt nya hemland Sverige.

Kära pappa, alltid modig, aldrig feg. Du lärde mig att stå på huvudet när jag var sex och tog mig på långa vandringar i naturen, berättade om Big Bang och atomernas hemlighetsfulla värld (eftersom du är professor i kärnfysik).
Pappa! Eftersom du aldrig är här skickar jag en hälsning till dig på detta sätt. Grattis på Fars dag, Jag saknar dig och jag är som vanligt lite arg på dig. Men framför allt älskar jag dig. Nu och för alltid.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!