Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Valet flyttar Turkiet ett steg närmare en totalitär regim

Recep Tayyip Erdogan utropade sig till segrare i det turkiska valet på söndagskvällen.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Smart drag av president Recep Tayyip Erdogan att tidigarelägga valet från november 2019 till i dag.

Han vet att ekonomin går sämre.

Geopolitiken och allianskartan i regionen är i ständig förändring. Det kommer att hända en hel del saker fram till 2019. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Recep Tayyip Erdogan vet att detta är saker som kanske inte gynnar hans maktställning. Därför tidigarelägger han valet till i dag och därmed minimerar han riskerna för att förlora ännu mer stöd i samhället samt försäkra sig om att ta hem de konstitutionella  förändringarna som stärker sin makt. 

Erdogan är en man med gränslösa drömmar. Drömmar som kan slå in, men som även kan slå tillbaka. 

Erdogans barndom i Istanbul

När Ahmet Erdogan flyttade från Rize i nordöstra Turkiet till Istanbul jobbade han som sjöman. Han gifte om sig och i februari 1954 fick han sitt första barn från det nya äktenskapet. Pojken döptes till Recep Tayyip. 

Recep är ett arabiskt ord och det är namnet på den sjunde månaden i islamiska månkalendern. Recep har sitt ursprung i Rajoub som betyder storhet. Tayyip har också sin grund i arabiskan och betyder ”den gode”.

Ahmet Erdogan som var trogen sin religion lät sitt hem i Istanbul vara öppet för gästarbetare från hemprovinsen Rize. Det är fattiga arbetare som inte hade råd att betala hyror i Istanbul. Pojken Recep Tayyip växte upp i den konservativa och religiösa miljön. Recep Tayyip gjorde bra från sig i skolan och hans pappa fick höra från lärarna ”ta hand om din son. Se till att han utbildar sig vidare. Han kommer att bli stor”. 

Pojken Recep Tayyip Erdogan blev efter en ekonomiskt tuff uppväxt borgmästare i Istanbul, premiärminister, president och nu kan han bli Turkiets nya sultan.  

Gränslösa ambitioner för Turkiet

Under Erdogans Rättvise – och Utvecklingspartiet AKP:s tid vid makten omvandlades Turkiet från en stat i periferin av världsekonomin till en riktigt ekonomisk makt i regionen. Analytiker började kalla Turkiet för ”Mellanösterns Kina”. 

Arabvåren kom 2011 och Erdogan som hade gränslösa ambitioner på att bli borgmästare i Istanbul, premiärminister för det nya Turkiet och så småningom president hade svårt att bortse från möjligheterna att göra sitt Turkiet till ett nytt rike grundat på islamiska värderingar – men med demokratin som täckmantel. Han ville störta Baathregimen i Damaskus och ersätta det med vilket islamiskt styre som helst bara för att bana väg för Muslimska brödraskapet att komma till makten.

 

LÄS MER: Erdogan utropar sig till segrare

 

Drömmarna blev för stora när Muslimska brödraskapet erövrade makten i Egypten, var på väg att bli en riktig maktfaktor i Jemen och blev den djupa staten i Qatar. 

Allt är bäddat för att göra Turkiet större än vad det är. Men, ”The winds do not blow as the vessels wish”.

Regimen i Damaskus sitter kvar i makten.

Brödraskapet i Egypten störtades från makten.

Qatar isoleras totalt av grannländerna och Muslimska brödraskapet har haft bättre dagar.

Erdogans drömmar gick inte riktigt som han trodde. Det som sker i regionen slår delvis tillbaka mot Turkiet:

Landets ekonomi går sämre trots ekonomisk tillväxt på 6-8 procent varje år. Turkiska liran har tappat i värde och bytesbalansen är drabbad av ett stort underskott – vilket betyder att landet konsumerar högre än egna produktionen.

Erdogan är ett politiskt djur och har gång efter gång överlevt svåra kriser. Senast en misslyckad militärkupp 2016.

”Erdogan blir den nya sultanen”

Valdeltagandet var stort under söndagens val. Runt 56 miljoner människor hade registrerats sig för att rösta och valdeltagande hamnade på 86,8 procent.

Och Erdogan vinner det här valet. Det innebär att han kommer att genomföra sina konstitutionella förändringar som innebär koncentration av makten i egen hand. Han utser ministrarna, makt över underrättelsetjänster, militären, rättsväsendet med mera.

Samtidigt uppger oppositionsledaren Muharrem Ince i ett Twitterinlägg att valresultatet är manipulerat. 

Men det är bara att erkänna. Erdogan är populär bland många turkar. Kanske hans uppväxt i ett öppet hem som välkomnade fattiga gästarbetare att bo där gratis eller hans närvaro överallt i Turkiet gör att han syns och hörs överallt.

Den gemene turken umgås med Erdogan fler timmar om dygnet än vad man umgås med sin fru, man, far eller mor.

Erdogan finns på affischer. Han håller tal på torg. Han finns med i varje nyhetssändning. Han gör kontroversiella uttalanden. Han utmanar Israel, Assad och överlever militärkupp. Han syns nästan lika mycket som Gud i olika tempel. Han är populär men det Turkiet som han drömde om att göra till en stor ekonomisk och kanske militärmakt i regionen krymper. Politiskt åtminstone. 

Sedan han överlevde den misslyckade militärkuppen har Erdogan fängslat tusentals turkar från alla samhällskategorier. Han har tystat ner medier. Han har gjort sig fientlig med flera grannländer. Han har skrämt upp det turkiska samhället och avlägsnat det från drömmen om att bli en viktig partner till EU. 

Valet i dag gör Erdogan till den nya sultanen. Valet i dag flyttar det demokratiska Turkiet ett steg närmare totalitär regim.