Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

USA lämnar Syrien – risk för mer krig

USA:s president Donald Trump har beslutat att samtliga amerikanska soldater ska lämna Syrien nästan omgående.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Pershmergasoldater överblickar Bashiqa från bergen. Arkivbild.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Från horisonten över Medelhavet närmar sig mörka moln mot Libanons huvudstad Beirut. 

En man tänder sin kubanska cigarr och puffar ut vit rök i det stora vardagsrummet på sista våningen i ett av Beiruts höghus. 

Min källa är en nyckelaktör i det politiska livet i Syrien. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Redan nu finns det celler som planerar för att utföra attacker mot amerikanska trupper i al-Jazeera. Attackerna ska upprepas tills det skapas en folklig motståndsrörelse. Till slut tvingas de att ge upp Syrien, säger han med en säker ton. 

al-Jazeera är ett annat namn för provinsen al-Hasakah i nordöstra delen av Syrien. Nu läggs förmodligen dessa planer på is. 

USA:s president Donald Trump har beslutat att samtliga amerikanska soldater och militärexperter, omkring 2 000 män och kvinnor, ska lämna Syrien nästan omgående. I Ankara gläds man åt beskedet. Samma sak i Damaskus och Tehran – men inte i Tel Aviv. 

 

LÄS OCKSÅ: USA drar tillbaka styrkor från Syrien 

 

Sedan 2015 har sekulära kurdiska väpnade grupper varit USA:s mest effektiva vapen i kampen mot terrorgruppen IS. Turkiet anser att varje väpnad kurdisk grupp – oavsett politisk färg – utgör existentiella hot mot turkiska intressen.

Sedan 2015 har Turkiet gjort allt vad det kan – inklusive demografisk förändring – för att försvaga kurderna. I våras stormade turkiska trupper, tillsammans med oppositionella syriska väpnade grupper i Syrien, kurdstaden Afrin. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdoga.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Många kurder flydde Afrinområdet och det rapporterades om att en del av de väpnade syriska grupperna som förlorade slaget om östra Ghouta i Damaskus har flyttats till Afrin. Nu gör Turkiet sig redo för att invadera flera kurdområden i Syrien. 

Kurderna känner sig utnyttjade av USA i kampen mot IS och nu lämnas de för att bli ett lätt byte för turkarna. USA:s tillbakadragande anses vara en del av de eftergifter som Turkiet kräver för att dämpa ner drevet mot Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som pekas ut för att vara den som gav order om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Donald Trump gör allt för att rädda bin Salmans huvud. Inom kort kan vi kanske höra att USA har överlämnat den turkiske exilpolitikern Fathullah Gulen till Ankara. Turkiet lyckades – utan att hamna i konflikt med Saudiarabien – att utnyttja mordet på Jamal Khashoggi för att pressa både USA och Saudiarabien på eftergifter. 

 

Mördade Jamal Khashoggi tillsammans med sin fästmö Hatice Cengiz.Foto: Privat

Iran som är en huvudaktör i Syrien gör allt för att försvaga Israels säkerhet. Iran har Hizbollah som sin förlängda arm både i Syrien, i Libanon och delvis i Irak. Senaste tiden har Israel, utöver de ständiga flygattackerna mot iranska mål i Syrien, trappat upp tonläget mot Hizbollah i Libanon. Israel anklagar Hizbollah för att ha grävt "attacktunnlar" längs gränsen och för att ha grundat fabriker som tillverkar precisionsmissiler inne i Libanon. Israel anser detta som existentiella hot mot landet. 

Kan Iran upprepa samma scenario som USA och slakta Hizbollah i den politiska basaren? Det är långsökt. Förlorar Iran Hizbollah leder det till Den Islamiska Republikens undergång. Israels tolkning är att de amerikanska truppernas tillbakadragande från Syrien gynnar Irans makt i Syrien och i Libanon. 

Kommer Israel att äventyra med utökningen av militärinterventioner som täcker både Syrien och Libanon? Hizbollah har hittills inte svarat på Isarels ständiga flygattacker mot sina mål i Syrien. Men, i sitt senaste tv-tal var Hizbollahs ordförande Hassan Nasrallah tydlig: 

– Attackerar Israel mål i Libanon kommer vi att svara.

Ett storskaligt krig i regionen kan rättfärdigas med ett enda skott på fel plats. Trumps påstådda seger mot IS kommer utan tvekan att slå hårt mot kurderna och öppnar upp för att regionala makterna Turkiet, Iran och Israel börjar med ett högt spel som spårar ur totalt.