Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Turkiets hämnd för offren – drönarattack mot bas i Syrien

Tusentals migranter har samlats vid gränsen mot Grekland.
Grekisk polis vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.
Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Erdogan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet hämnades för de 33 soldater som blev offer i Idlib med att döda flera Hizbollah-medlemmar i en drönarattack. 

Det är den största förlusten för Hizbollah, som deltar i kriget i Syrien, på länge. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Libanesiska Hizbollah har ännu inte bekräftat det slutliga antalet dödade medlemmar i gårdagens turkiska attack mot en av dess baser i Idlib. Men ett tiotal twitterkonton som ligger under Hizbollahs propaganda-paraply har publicerat bilder på minst åtta unga män som ska ha dödats i gårdagens attack.

Londonbaserade syriska människorättsobservatörerna SOHR uppger att antalet dödade Hizbollah-medlemmar är 14 och minst 50 skadade. 

Hizbollah slåss på den syriska regeringssidan sedan början av kriget för nio år sedan. Den islamistiska väpnade gruppen – som stöds av Iran – har spelat en avgörande roll i kampen mot IS, al-Qaida och hela den väpnade syriska oppositionen. 

Stort antal offer

Det finns ingen officiell siffra över det totala antalet dödade Hizbollah-medlemmar sedan kriget började i Syrien. Hizbollah har inte för vana att dölja uppgifter om offer i Syrien men däremot undviker organisationen att gå ut med en totalsiffra. 

Flera källor i Beirut uppger att Hizbollah har förlorat minst ett par tusen medlemmar i kriget i Syrien senaste nio åren. Men gårdagens förlust är den största på väldigt länge. 

Sedan den syriska armén intog staden Aleppo för tre år sedan har Hizbollah minskat sin närvaro i Syrien. Även de amerikanska skärpta sanktionerna mot Iran, som alltså sponsrar Hizbollah, har påverkat penningflödet till den väpnade gruppen. En stor del av dess medlemmar har under de senaste två åren återkallats till Libanon. 

Den turkiska drönarattacken mot Hizbollah i Idlib tolkas i Beirut som en hämnd för den rysk/syriska flygattacken mot en turkisk militärkonvoj i Idlib i torsdags. Ryssland anklagar Turkiet för att förse den väpnade syriska oppositionen med avancerade bärbara luftvärnsrobotar. 

Enligt Turkiet dödades 33 turkiska soldater i den rysk/syriska flygattacken i torsdags. Enligt turkiska journalister i exil har turkiska armén förlorat minst 166 soldater i torsdags. 

Utnyttjar flyktingfrågan

Slaget om Idlib – den syriska väpnade oppositionens sista fäste i Syrien – har intensifierats senaste veckorna. Regimerna i Damaskus och Moskva terrorstämplar samtliga oppositionella väpnade grupper i Idlib. 

Den största av de syriska väpnade oppositionsgrupperna är Fateh al-Sham (tidigare al-Qaida i Syrien). 

Direkt efter den rysk/syriska attacken mot turkiska trupper i Idlib beslöt Ankara att inte hindra flyktingar från att ta sig till Europa via Grekland och Bulgarien. Sedan två dagar tillbaka har Turkiet slussat hundratals flyktingar till den grekiska och till den bulgariska gränsen. 

Det är inte första gången Ankara försöker utnyttja flyktingfrågan för att sätta tryck på Europa. Det är något som Turkiet ofta utnyttjar.