Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kassem Hamadé

Trumps dödsorder kan leda till krig

Kassem Hamadé: ˝Iran kommer svara, frågan är bara hur”.
Att döda Soleimani kan med stor sannolikhet få oberäkneliga resultat, skriver Expressens Kassem Hamadé. Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN
Toppgeneralen dödades efter order från Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Qasem Soleimani. Foto: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT / EPA/TT Nyhetsbyrån

Jag sitter på torsdagsförmiddagen med en kontakt i det området där libanesiska Hizboullah har störst stöd och vi pratar om Iran och USA:

”Han sa till mig, nej det går inte. Jag uttalar mig aldrig”, svarar min kontakt när jag frågar om det är ens möjligt att få träffa Irans starkaste militärman Qasem Soleimani, 62. 

Knappt ett dygn senare är den mytomspunne toppgeneralen död – nu är frågan hur Iran svarar på USA:s attack.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under mötet diskuterar vi också om att det är något allvarligt på gång eftersom USA håller på att skicka ett tiotal militärflygplan till regionen efter de pro-iranska demonstranterna som attackerade USA:s ambassad i Bagdad tidigare i veckan. 

USA anklagade då Iran för att ligga bakom protesterna.

Strax efter midnatt natten till fredag så fick vi svaret – när amerikanska militärhelikoptrar attackerade en bilkonvoj på Bagdads flygplats. 

I konvojen färdades flera högt uppsatta militärer från irakiska milisgruppen al-Hashd al-Shaabi (PMF). Två timmar senare bekräftade både USA och ledningen för al-Hashd att den iranska generalmajoren Qasem Soleimani dödats i attacken. 

Soleimani tillhörde Iranska Revolutionsgardet som ligger under den högsta ledaren, Ayatolla Ali Khamenei och han var högsta befälhavaren för al-Qudsstyrkan. 

Qasem Soleimani var under de senaste tio åren Irans spöke som dök upp på oväntade platser för att ta selfie-bilder, som hade stort symbolvärde i de olika krig som utkämpas i regionen. 

I somras sände iransk television en dokumentärfilm om kriget mellan Hizbollah och Israel sommaren 2006. I filmen trädde Soleimani fram, och kanske för första gången, hörde man honom berätta själv om sina insatser. 

”Jag och al-Sayyed Hassan Nasrallah (Libanesiska Hizbollahs högsta ledare) och Imad Mughniyeh (Hizboullahs överbefälhavare som dödades i en bilbomb i Damaskus 2008) var ensamma kvar i en militäroperationssal i Beiruts södra förorter. Israeliska plan flög konstant över Beirut. Jag och Mughniyeh bestämde att vi borde evakuera al-Sayyed, så vi lämnade skyddsrummet och gick ut på gatan vid midnatt. Det var mörkt och tomt på gatorna. Vi såg hur israeliska spionplan flög över oss och Mughniyeh sa åt oss att vi borde vänta i skuggorna. Jag tänkte vilken skugga? Det var mörkt. Vi bestämde oss för att vänta under träden, medan han hämtade en bil. Två timmar senare var vi tillbaka i samma skyddsrum”. 

Mytomspunna Soleimani var för Iran viktigare än dess kärnenergiprogram. Detta betyder att Iran kommer att hämnas. 

Soleimani var i praktiken Irans överbefälhavare över Hizbollah i Libanon, men också för al-Hashd al-Shaabi i Irak, Huthimilisen i Jemen, Hamas, Jihad i Gaza och ett tiotal milisgrupper i Syrien. Han var kort sagt inte en vanlig generalmajor. 

Iran har haft två strategiska kort – dess kärnenergiprogram är nummer två och Qasem Soleimani var nummer ett. 

Så hur ska Iran svara?

Tidigare hotade Iran med att attackera alla amerikanska intressen inklusive dess militärbaser i regionen om kärnenergianläggningarna attackerades. Just nu sitter högsta ledningen för Islamiska revolutionsgardet som Soleimani tillhörde och diskuterar hämnd. 

Kommer USA att välja att inte besvara det iranska svaret lär det tolkas som om Iran och USA inte vill skynda till ett öppet krig mellan länderna. Svarar USA eller dess allierade i regionen på den iranska hämnden, som lär komma vilken timme som helst, finns det flera frontlinjer som kommer att öppnas: Syrien/Israel, Libanon/Israel, Jemen/Saudiarabien inklusive Irak, där både USA och Iran har stark närvaro.

USA dödade Usama bin Laden och försvagade al-Qaida. USA dödade Abu Bakr al-Baghdadi och lyckades med det att få terrorgruppen IS att kollapsa. Men att döda Soleimani kan med stor sannolikhet få oberäkneliga resultat.

Ett fullskaligt regionalt krig kan komma att braka loss. 

Ett krig som leder till långvarigt kaos. 

 

Irans högsta ledare hotar med hämnd

Iransk toppgeneral dödad i amerikansk attack.